Neočekivano dobar prinos pšenice

Visoke temperature ubrzale su zrenje žita. Na poljima u šabačkom kraju, počela je žetva pšenice. Prinos je prema rečima stručnjaka, neočekivano dobar, a kvalitet nešto lošiji nego lane.

Prvi otokosi obećavaju dobar prinos. Na parecelama gde je primenjena puna agrotehnika, rod je oko šest tona po hektaru, zadovoljno kaže Dragan Stevanović iz Jevremovca, koji je pšenicu posejao na vreme.

"Očekivao sam manji prinos, nadam se da će biti oko šest do sedam tona po hektaru. Zadovoljan sam, posejano je na vreme, u roku, i kako sam ja očekivao, dobro je", kaže Dragan Stevanović iz Jevremovca.

Najvažniji posao u ovo doba godine, spremno su dočeali kombajneri. Dnevno ovrše oko deset hektara.

"Što se tiče mašina, kombajna, spremno je sve. Vrućina jeste, ali ima klima u kombajnu, pa se rashladimo", kaže Goran Gajić iz Jevremovca.

Šabačke poljoprivednike, brine cena pšenice, koja je, tvrde, uglavnom niska.

"Kao i svake godine, ulazimo u neku neizvesnost, spekuliše se oko nekih 16 dinara, što ne zadovoljava pri ovom prinosu. Ostaviću pšenicu na lageru, čekaćemo do iduće godine, da vidimo da li će biti nekog cenovnog skoka", kaže Marko Gladović iz Jevremovca.

Prinosom su ratari zadovoljni, ali ne i kvalitetom hlebnog zrna, koji je zbog kasne setve i nepovoljnog vremena, lošiji nego lane.

"Šest tona i više, je za ovu godinu dobar prinos, ali je hektolitar na 76, na nekoj granici, što je bilo i za očekivati. Obzirom na godinu kakva je, imaćemo pšenice, imaćemo hleba", kaže Darko Simić, PSSS Šabac.

Ako vreme dozvoli, žetva pšenice koja je na teritoriji grada Šapca i u tri okolne opštine posejana na oko 28.000 hektara, biće završena za desetak dana.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво