Voćari u smederevskom kraju zadovoljni rodom

Iako se na pijacama uveliko prodaju breskve, kajsije i nektarine iz smederevskog kraja, neke sorte tek pristižu na berbu. Prema dosadašnjem rodu, ova sezona je daleko bolja od predhodne, kako za breskve i kajsije, tako i za jabuke, koje se trenutno pripremaju za septembarsko skidanje roda.

Na više od 60 ari u Udovicama prostire se voćnjak u kome su zasađene dve sorte jabuka, jonaprinc i ajdare. Iako ne deluje tako, jabuke zahtevaju dosta posla, vezivanje, orezivanje, okopavanje, zalivanje i prskanje najmanje sedam puta do roda, koji bi ove godine trebalo da bude dobar.

"Pa da se nadamo, samo da ne bude grada. Inače, jabuka je malo podbacila sa rodom, kako gde, šta znam. Ja sam uglavnom zadovoljan, greni je malo podbacio i kod mene, ali uglavnom je dobro", kaže Jovan Milošević, proizvođač iz Udovica.

Ovaj jabukar posađen je pre tri godine i trenutno se u njemu vrši skidanje viška roda. Prve jabuke biće spremne za berbu u septembru. Prošle godine, cena za industrijsku jabuku bila je od četiri do šest dinara, a ove godine, proizvođači se nadaju da industrijske jabuke neće biti uopšte.

Za sedam dana, kaldezi sorta nektarina, u Smederevskom kraju stiže na skidanje roda. Cena za kilogram ovih nektarina biće oko 60 dinara. Isto je i sa najkvalitetnijim breskvama i kajsijama.

"Ono sve što ne odgovara za pijacu i što ne odgovara za hladnjače završava na otkupima kao industrijska roba. Kajsija sad tu je sitna i malo ona meka ti je 25 dinara a nektarina i breskva je 10 dinara, a mora da bude negde 70 do 80 posto sazrela da bi mogla mašina da je ljušti", kaže Milorad Simić, proizvođač iz Udovica.

Iako je bilo kiše i mrazeva sa proleća, nije bilo grada, pa je voće očuvano i zbog toga ima dobru cenu, a kako kažu proizvođači uvek je sezona dobra kada je suša, sve drugo ne valja.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво