Zaustavimo nasilje

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, skoro trećina starijih žena pretpela je neki oblik nasilja. Neki oblik nasilja u trećoj životnoj dobi doživeo je svaki peti stanovnik Srbije, a među njima većina su žene. Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici olakšao je i sprovođenje projekta "Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama".

Trebalo bi da bude dostojanstvena i lepa, ali  zbog različitih oblika nasilja, za deo, mahom ženske populacije, starost je trpljenje i ćutanje, pre svega, jer ga okruženje ne prepoznaje i ne prijavljuje, a mere koje zakon donosi i kojim se sankcioniše, najčešće se ne poznaju u javnosti.

S novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici čija primena je počela 1. juna, stvorene su i nove mogućnosti za sankcionisanje, ali i urgentno delovanje na zaštiti od nasilja.

"Ključna novina ovog zakona je da on uspostavlja baš taj sistem zaštite, znači on propisuje tačna pravila postupanja svake od institucija u tom sistemu, to je ono što nam je manjkalo, i druga stvar i novina Zakona jeste da on pruža mogućnost da se nasilnik hitnim merama iseli iz stana", kaže prof. dr Nevena Petrušić, Pravni fakultet u Nišu.

Prema podacima užičkog Centra za socijalni rad, od 139 prijava nasilja u prošloj godini, 97 žrtve su bile ženskog pola, a počinioci nasilja u većini, čak 121 slučaju muškog pola.

Uz novi pristup i normative za sprečavanje nasilja, saznanja koji se promovišu kroz kampanju "Nasilje ostavlja trajne modrice na duši", i žrtve postaju svesne svojih prava.

"Starije osobe, starije žene, imaju pravo na dostojanstven i kvalitetan život u starosti, imaju pravo na sigurnost, imaju pravo na porodičan život, imaju pravo da raspolažu svojom imovinom i ne smeju da trpe nasilje", kaže Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora AMITY-a.

Svaki pa i najmanji pomak u prepoznavanju i sankcionisanju nasilja, korak je bliže realizaciji projekta "Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad ženama", koji će biti nastavljen i po zvaničnom završetku, planiranom za kraj godine.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи