Tkačka kolonija na Staroj planini

Druga tkačka kolonija održava se na Staroj planini. organizatori su grad pirot i zanatska zadruga za izradu ćilima "damsko srce". Kolonija se organizuje s ciljem očuvanja kulutrne baštine, podsticanja ženskog preduzetništva i promocije lokalnih brendova. Ove godine gosti kolonije su ambasadorke nekoliko zemalja, predstavnici UN-a i NALED-a.

Selo Dojkinci, na Staroj planini, ugostilo je 24 tkalje iz Srbije, koje su došle da nauče kako nastaju šare pirotskog ćilima i zbog čega je on jedinstven u svetu.

"Ja se bavim tkanjem već deset godina, ali na vertikalnom razboju. Volim da naučim kako se tka pirotski ćilim", kaže Svetlana Spatarević Popović, tkalja iz Kladova.

"To je kod nas u Staparu isto tradicija, samo mi to radimo na drugačijem razboju, na horizontalnom. Inače, tradicija u Staparu odavno datira", kaže Ljiljana Bošković, tkalja iz Stapara.

Ambasadorka Australija Džulija Fini, na Staru planinu, dovela je nekoliko svojih koleginica, koje su prvi put prisustvovale nastajanju pirotskog umetničkog dela.

"Mnogi u Srbiji kulturnu baštinu uzimaju zdravo za gotovo. Ali, vaša kulturna baština je zaista izuzetna", kaže Džulija Fini, ambasadorka Australije.

"Na Staru planinu došla sam na poziv ambasadorke Australije. Drago mi je što sam videla kako se izrađuje pirotski ćilim. Očuvanje kulturne baštine je jedan od ključnih ciljeva UN-a", kaže Karla Herši, predstavnica UN-a u Srbiji.

"Osećam povezanost između Srbije i Indije, zbog očuvanja nasleđa, izrade rukotvorina. Svakako ću ponovo doći u Pirot", kaže Narinder Caučhan, ambasadorka Indije.

Grad Pirot već godinama podržava žensko preduzetništvo.

"Mi pokušavamo da to bude i ekonomski isplativo. Zbog toga podržavamo ovu tkačku koloniju. Dakle, da obezbedimo infrastrukturu, da obezbedimo objekte i da podržimo udruženja koja se bave održavanjem starih zanata. Iza toga mora da stoje grad i država. To je jedini put da Srbija očuva ono što ima, a to se zove tradicija", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

"Napori lokalnih samouprava Pirota i Sombora su da se ovaj stari umetnički zanat očuva. To je neprofitabilna grana i nije moguće da on sam opstane bez pomoći", kaže Slavica Ćirić, ćilimarska radionica "Damsko srce".

Ćilimarstvo je isključivo gradski zanat, ali u sam ćilim utkani su trud staroplaninskih stočara i kreacija ćilimarke. Ta simbioza, na kraju, energiju koju niko do sada nije dokučio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво