Džem i slatko iz Srbije osvojili svet

Zbog ljubavi prema gastronomiji Jovana Simić napustila je stalan posao i kreirala sopstveni brend - džemove i slatka u kojima se ukusi voća spajaju sa začinskim biljem. Njeni proizvodi mogu se kupiti u više od 70 marketa u Sjedinjenim Državama, ali i na nekoliko prodajnih mesta kod nas.

U Jovaninoj maloj fabrici pravi se pekmez od šljiva sa ruzmarinom, slatko od višanja s crnim biberom i džem od kajsija sa majčinom dušicom. I skoro sve se izvozi.

Posetila je mnoge poznate restorane u Srbiji i svetu i isprobala jela najpoznatijih kuhinja, a onda je shvatila da je spremanje hrane po autentičnoj recepturi ono čime želi da se bavi.

"Svaki dan imam neku inspiraciju, u nekome ili nečemu, u ljudima, kuvarima ili magazinima. Kuvam već 21 godinu. Volim jako sveže bilje. Izabrala sam ruzmarin, majčinu dušicu i biber, jer su to biljke koje mi koristimo u našoj ishrani, ili kao lek ili kao začin, već jako dugo. I voće koje sam birala je voće po kome je Srbija jako poznata", kaže Jovana Lea Simić.

Sve sirovine potiču iz Srbije, a džemovi i slatka se kuvaju od svežeg sezonskog voća. Jovana je odabrala princip uslužne proizvodnje, koji je kod nas još retkost - sami prave i pakuju proizvode koje prodaju širom Sjedinjenih Država, i u nekoliko prodavnica i restorana u Beogradu i Novom Sadu.

"I u inostranstvu i u Srbiji su dobre reakcije. Ono što je zanimljivo da imamo tri različita proizvoda i tri glavna tržišta i na svakom tržištu dominira jedan od proizvoda. U Ujedinjenom Kraljevstvu najtraženija je šljiva i ruzmarin, kod nas slatko od višanja sa crnim biberom, a u SAD kajsija sa majčinom dušicom", kaže Jovana Lea Simić.

Da li će neko uspeti ili ne, ne utiče previše sredina u kojoj radi već, kako ističe Jovana, svako od nas sebi stvara uslove za uspeh.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво