Umesto da obere plodove - posekao malinjak

Iako je berba malina počela, u ariljskom kraju hladnjačama se predaju neuobičajeno male količine voća. Zbog slabog roda, berba je u pojedinim malinjacima već okončana, ali je sve više i onih koji zbog niske otkupne cene razmišljaju da odustanu od berbe i tamo gde maline tek stižu za branje.

Novac zarađen u Francuskoj, Zlatko Đerić je investirao u malinjak od tri i po hektara, kako mu na dedovini - kako kaže - ne bi rastao korov. Zbog niske cene, umesto berbe, opredelio se za drugo rešenje.

"Sečem malinu koja je na rodu, koja se da videti", kaže Đerić. "Danas je trebalo da oberem preko 500 kilograma u ove dve parcele ali nemam računa da je berem. Probaću iduće godine, sačekaću zato i ostavljam ove mlade za sledeću godinu, ali sigurno, ako bude nastavilo ovako probaću da promenim kulturu."

I dok jedni seku malinjak, drugi proizvođači nemaju šta ni da oberu, a to brine i sezonce.

"Može da se zaradi", kaže Nikola Tutunović, sezonski radnik iz Čačka, "ali loše je za branje. Ima manje, verovatno će manje i trajati."

Pojedini proizvođači kažu da će - dok god se pre berbe ne odredi cena i monopol na domaćem tržištu - to pogoditi i mnoge izvoznike.

"Neka sad zatvore sve hladnjače, neka budu prazne, jer neće biti proizvodnje malina", kaže Radoje Marković, proizvođač malina iz Milićevog Sela. "U jesen treba da se zna cena da ja se preračunam da li da radim ovo."

"Mi ne možemo od danas do sutra rešavati i prilagođavati se tržištu, zato što je svetsko tržište ipak malo mirnije i drugačije radi nego naše", ističe Božo Joković, direktor ZZ "Agro eko voće" Arilje, koji smatra da je kod nas "turbulentna" situacija.

Takva je situacija i u podizanju zasada, jer su u Srbiji udvostručene površine, ne samo u Zapadnoj Srbiji, već i ostalim krajevima. Međutim, malinjaci niču i u susednim zemljama, pa proizvođači smatraju da je neophodna strategija, jer prihod od malina - na razne načine - ostvaruje milion ljudi. 

Iako je površina malinjaka u požeškom kraju povećana - ove godine će prinos biti znatno niži. Ujedno ovo će biti i najkraća berba u poslednjih pet godina. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво