Kuršumlija ulaže u infrastrukturu

Opština Kuršumlija, jedna od najrazuđenijih u Srbiji, godinama je suočena sa odlaskom stanovništva sa seoskog područja zbog loših uslova za život. Zbog toga sve više ulaže u putnu infrastrukturu, kako bi podstakla mlade iz ovih krajeva da tu ostanu. Prioritet imaju sela koja gravitiraju ka banjama za koje vlada veliko interesovanje.

Najbolji primer je Lukovska banja gde mladi ostaju da žive i rade, a oni koji nisu zaposleni u hotelima, nude turistima domaći smeštaj, koji je ove sezone, do oktobra popunjen.

"Pa, ova sezona je najbolja od svih, ovaj, gosti su zadovoljni. Imamo pune kapacitete. Počeli smo sa vaučerima od ove godine", kaže Slavica Miletić, Lukovska banja.

I Miljan i Suzana Gavrilović, rešili su da ostanu u Lukovskoj banji gde su osnovali porodicu i bave se turizmom. Izgradili su kuću sa 12 soba prve kategorije.

"Mi samo pružamo usluge smeštaja a sve ostalo, znači može da koristi u hotelu, i terapije i obroke i sve što poželi može u hotelu da isto iskoristi", kaže Miljan Gavrilović, Lukovska banja.

"Privatni smeštaj čak možda i neke povoljnosti ima veće nego u hotelu. Lepo je sve, ovo je sve čisto, novo, doterano", kaže Milan Makovljev, Kikinda.

I u lokalnoj samoupravi turizam smatraju razvojnom šansom Kuršumlije, ali i  načinom da smanje sve veću migraciju sa ovih prostora.

"Mi smo prošle godine u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma, izgradili Kopaoničku ulicu ovde u Lukovskoj Banji. Vrednost investicije oko 15 miliona je bila i ona je finansirana sto posto sredstvima Ministarstva turizma. Očekujem da za par godina imamo jednu zaokruženu infrastrukturu gde ćemo da uradimo i pristupne puteve i vodosnabdevanje i rešavanje problema otpadnih voda", kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

Mesna zajednica Lukovska banja ima 1.000 žitelja i jedina je u Topličkom okrugu koja beleži porast broja stanovnika. Ima oko 200 ležajeva u privatnom smeštaju gde se godišnje ostvari oko 20.000 noćenja.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво