Od Vudstoka do Arsenal festa

Prošlo je pola veka od kada je 1967. godine u Montereju u Kaliforniji održan prvi muzički pop rok festival. Dve godine kasnije svet je bio opčinjen Vudstokom - koji je označio početak muzičke revolucije. Danas ih u svetu ima na hiljade i čine okosnicu takozvanog muzičkog turizma. "Arsenal fest" je šansa za razvoj turizma u Kragujevcu.

El Kuper i Džoni Rivers, bili su među desetinama izvođača koji su u leto 1967. godine izašli na scenu Monterej festivala. Muzički događaj koji je okupio oko šezdeset hiljada ljudi, iznenadio je i njegove tvorce: menadžera Džona Filipa i publicistu Dereka Tejlora koji su želeli da pokažu da i rok može biti umetnička forma dostojna velikih kulturnih događaja. 

Koncerti koji su trajali tri dana paralisali su grad i uspeli da na završnoj večeri, uprkos ograničenjima, okupe čak 90 hiljada ljudi.

"Monterej festival bio je dobrotvorni festival na kom su učesnici svirali u korist uhapšenih na demonstracijama u Los Anđelesu. Danas svako ko izađe na binu traži duplo više novca u odnosu na tri godine ranije", kaže rok kritičar Predrag Peca Popović.

Dve godine kasnije, u Vajt Lejku (SAD), festival Vudstok uz učešće četrdesetak izvođača i 200 hiljada posetilaca, označio je početak hipi ere, a za čuveni Roling stuon časopis bio je to primer "kontrakulre šezdesetih".

"Države više ne dozvoljavaju da se dogodi to što se dogodilo na Vudstoku - da se pet dana zakrči saobraćaj i da ne može da se uđe i izađe, da sve bude blokirano, da imate pola miliona ljudi koji nemaju mogućnost dovoda hrane i vode", dodaje Popović.

Rok revolucija zahvatila je i Jugoslaviju. Nakon njenog nestanka, u Srbiji su Egzit i Nišvil festival otvorili vrata novoj muzičkoj eri.

U odnosu na vreme kada su nastali, muzički festivali, danas nisu samo kulturni događaju koji okupljaju najvernije zaljubljenike roka - oni su više i od komercijalnih hepeninga: smatraju se događajima od nacionalnog značaja i pokretačem novousnovljenog muzičkog turizma."

"Rokenrol kao rokenrol može da bude i na internetu i na Jutjubu, ali on je na sceni, kada postoji struja, kada se uključi, to je rokenrol i u nema laži, nema prevare. Zato su festivali važni", smatra ragujevački novinar Miroslav Miletić.

U istorijskom jezgru Kragujevca, trodnevni Arsenal fest nastallja se koncertima domaćih i stranih izvođača, na četiri bine i očekivanu posetu od trideset hiljada.

rts.kragujevac@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво