Hoće li biti vraćena zemlja uz rumunsku granicu

Ministarstvo finansija Vlade Srbije pozvalo je vlasnike obradivih površina u Rumuniji, koje im nisu vraćene u procesu denacionalizacije, da se prijave zbog stvaranja baze podataka. Poziv se odnosi i na one kojima je imovina vraćena u potpunosti ili delimično, a prijave se podnose do kraja meseca u opštinama koje se graniče sa Rumunijom. U Opštini Žitište procenjuju da na njihovoj teritoriji ima pedesetak vlasnika kojima nije vraćena zemlja u Rumuniji.

Živki Kačar iz Međe, pograničnog sela u opštini Žitište, u Rumuniji je ostalo oko 33 jutra zemlje u atarima Orašac, Velika Međa i Kudelja. To je nasledstvo od pokojnih roditelja, a zemlju je rumunska država nacionalizovala 1952. godine.

"Očekujem da mi se vrati zemlja, moja dedovina", kaže Živka Kačar. "Šta će biti, ne bih znala da vam kažem, ali je red da nešto i Srbija uradi u dogovoru sa Rumunijom. Ima od dve i po hiljade do tri hiljade hektara zemlje uz granicu, od Jaše do Hetina i dalje."

Po Zakonu o denacionalizaciji u Rumuniji, rok za prijavu potraživanja bio je kraj 2005. godine. Zahtevi su uglavnom odbijeni jer podnosioci nisu državljani Rumunije, iako to nije bio uslov. Sada je Ministarstvo finansija Srbije pokrenulo akciju da se jave svi koji traže zemlju po ovom osnovu, kako bi se stvorila baza podataka.

"Građani treba da sa zvaničnog sajta Opštine Žitište skinu obrazac prijave koji će popuniti i sa dokumentacijom koju trenutno poseduju predati na pisarnici opštinske uprave", kaže Dragana Petković, članica Opštinskog veća Žitište.

"Selo Međa je u razgraničenjima nakon Prvog svetskog rata pripalo Rumuniji. Pregovorima je naknadno pripalo Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, ali je linija razgraničenja ostavila njive u Rumuniji. Vlasnici su ih uz specijalnu dozvolu obrađivali do 1953. godine, kada su zbog političkog sukoba zatvorene granice između dve države.

rts.zrenjanin@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво