Oživljavanje Memorijalnog centra na Jabuci

Memorijani kompleks "Boško Buha" na Jabuci kod Prijepolja, uz manastir Mileševu, bio je jedan od najposećenijih objekata sa liste kulturnih dobara izuzetne vrednosti u tom kraju. Sa raspadom Jugoslavije i likvidacijom agencije "Putnik", prešao je u ruke nepoznatog vlasnika i - sada propada. Volju da mu vrate stari sjaj pokazali su, nedavno, Slovenci.

Đačkim dinarom iz oko tri hiljade jugoslovenskih škola građen je pre pola veka memorijalni kompleks na Jabuci, u mestu pogibije najmlađeg narodnog heroja Boška Buhe. Ubrzo posle toga je jabučka visoravan postala je premala za sve koji su želeli da dođu.

Memorijalni kompleks je propao zajedno sa "Putnikom" kome je predat. Prijepoljski muzej je, na sreću, baštinik Aleje heroja i Muzeja pionira i omladine Jugoslavije, pa je ova muzejska postavka, i sada  dostupna posetiocima.

"Fotografije iz Jastebarskog, iz Jasenovca, iz drugih dečjih logora kojih je bilo širom naše zemlje, svedoče o nečemu što ne sme  da se skloni", ističe Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju. 

Decenijama ovde negovan, taj duh pijeteta prema žrtvama rata i herojima borbe protiv fašizma, bio je verovatno presudan da bronzana poprsja heroja iz svih šest tadašnjih republika i dve autonomne pokrajine, ne budu oskrnavljena, ni posle raspada Jugoslavije, pa ni onda kada su Jabuku naselile izbeglice iz Hrvatske.

U celoj bivšoj Jugoslaviji, od Slovenije i Alpa do Makedonije, ne postoji mesto na kome se nešto ovako slično nalazi", naglašava Pušica. "Niko nije oskrnavio bistu ni Albanke sa Kosova Ganjmete Terbeši, ni Slovenca Milana Grablje, ni Hrvata Mate Blažine, sve stoji."

Dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi, nema ni novih ulaganja, ni obnove na Jabuci. Zato memorijalni  centar, sa statusom nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, već decenijama čeka da oživi uspomene. Ohrabrenje je stiglo iz Slovenije - sa idejom da se, opet, zajednički, revitalizuju ovakva istorijska mesta - i možda Jabuka postane interesantna nekim novim generacijama.

 rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво