Nedovoljno smeštajnih kapaciteta u Vranjskoj Banji

Sezona u Vranjskoj Banji sa najtoplijom vodom u Evropi traje cele godine, ali ipak gostiju ima najviše leti. Trenutno je u banji popunjeno 70 odsto kapaciteta u Specijalnoj bolnici. To je jedini smeštaj u banji.

Zdravstveni turizam je najzastupljeniji u Vranjskoj Banji. U njoj se 1901. godine lečila kraljica Draga Mašin, a 1914. i Kralj Petar Prvi Karađorđević. Sada dolaze gosti iz svih delova Srbije. Privlači ih lekovita voda, mineralna, bogata sumporom, alkalna.

"Voda je zaista lekovita, osoblje je izuzetno dobro. Ovde je ambijent lečenja i ambijent banje besprekoran u domenu mogućnosti", kažu gosti.

U Specijalnoj bolnici ima oko 120 ležajeva i to su jedini kapaciteti u banji. Hotel Železničar zatvoren je pre dve godine, a u centru mesta propada i hotel u Banji poznat kao Skadar na Banjštici, koji je počeo da se gradi 1974. godine.

"To je počelo pre 40 godina i nije urađeno, a znaš kako lepu funkciju ima, milina da se sredi", kaže Jelka Stoilković iz Despotovca.

"Unutra je jako lepo, to je bio hotel sa 4 zvezdice, sada mu ne bi dao ni jednu", kaže Krsta Ristić iz Beograda.

Hoteli se urušavaju, propadaju, a smeštaja u banji je nedovoljno.

"Tako da je prilično veliki problem da veće grupe turista koje dolaze u Vranjsku Banju uopšte nađemo neke smeštajne kapacitete", kaže Saša Ivanov, direktor TO Vranje.

Šezdesetih godina prošlog veka banja je imala godišnje pet hiljada gostiju, pa nije bilo dovoljno mesta za sve ni u privatnom smeštaju. Sada ih je znatno manje.

"Ima nešto prolazno, možda na jednu noć koji dođu kada idu za Grčku, ali kažu kako da vas nađemo", kaže Anđelka Tomić, privatni smeštaj.

Kategorizacija privatnog smeštaja još uvek nije urađena u banji, zbog visokih taksi. Zato je u privatnom smeštaju od početka godine, evidentirano 120 turista, a nezvanično ih je bilo tri puta više.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 21. jun 2017, 09:10)
Mira [neregistrovani]

Resenje

Ovo je pitanje za predsednika i poslanike lokakne samouprave grada Vranja!!!! a ne da sede u vruce i udobne fotelje i primaju platu !!!
Nemoze da se sve ocekuje od drzavne kase. Na jesen se pravi budzet za 2018-u godinu i tu treba da se ova stavka - obnova hotela Skadar stoji.
Ako lokalna samouprava samo prima plate a slabo radi "menjaj ti ih" sve dok nedodju ljudi koji zele da rade za dobrobit Vranja"