Nedovoljno smeštajnih kapaciteta u Vranjskoj Banji

Sezona u Vranjskoj Banji sa najtoplijom vodom u Evropi traje cele godine, ali ipak gostiju ima najviše leti. Trenutno je u banji popunjeno 70 odsto kapaciteta u Specijalnoj bolnici. To je jedini smeštaj u banji.

Zdravstveni turizam je najzastupljeniji u Vranjskoj Banji. U njoj se 1901. godine lečila kraljica Draga Mašin, a 1914. i Kralj Petar Prvi Karađorđević. Sada dolaze gosti iz svih delova Srbije. Privlači ih lekovita voda, mineralna, bogata sumporom, alkalna.

"Voda je zaista lekovita, osoblje je izuzetno dobro. Ovde je ambijent lečenja i ambijent banje besprekoran u domenu mogućnosti", kažu gosti.

U Specijalnoj bolnici ima oko 120 ležajeva i to su jedini kapaciteti u banji. Hotel Železničar zatvoren je pre dve godine, a u centru mesta propada i hotel u Banji poznat kao Skadar na Banjštici, koji je počeo da se gradi 1974. godine.

"To je počelo pre 40 godina i nije urađeno, a znaš kako lepu funkciju ima, milina da se sredi", kaže Jelka Stoilković iz Despotovca.

"Unutra je jako lepo, to je bio hotel sa 4 zvezdice, sada mu ne bi dao ni jednu", kaže Krsta Ristić iz Beograda.

Hoteli se urušavaju, propadaju, a smeštaja u banji je nedovoljno.

"Tako da je prilično veliki problem da veće grupe turista koje dolaze u Vranjsku Banju uopšte nađemo neke smeštajne kapacitete", kaže Saša Ivanov, direktor TO Vranje.

Šezdesetih godina prošlog veka banja je imala godišnje pet hiljada gostiju, pa nije bilo dovoljno mesta za sve ni u privatnom smeštaju. Sada ih je znatno manje.

"Ima nešto prolazno, možda na jednu noć koji dođu kada idu za Grčku, ali kažu kako da vas nađemo", kaže Anđelka Tomić, privatni smeštaj.

Kategorizacija privatnog smeštaja još uvek nije urađena u banji, zbog visokih taksi. Zato je u privatnom smeštaju od početka godine, evidentirano 120 turista, a nezvanično ih je bilo tri puta više.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво