Izložba slika "Motivi Srbije i Rusije" u Kragujevcu

U Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" Kragujevčani će do 4. jula uživati u izložbi slika "Motivi Srbije i Rusije" slikara Jordana Erčevića, akademskog slikara koji je za 40 godina umetničkog rada imao 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

U svakoj slici je preneta umetnikova povezanost sa prirodom u različitim godišnjim dobima, obično oslikava ustalasale padine Šumadije.

U ovoj postavci je preneo prirodne lepote Rusije nakon nekoliko godina provedenih tamo i sličnostima sa plodniim oranicama i seoskim kućama Srbije.

Umetnik Jordan Erčević kaže da je ova izložba ustvari imala za cilj da prikaže njegovih 50 godina bavljenja slikanjem posebno svog rodnog sela u blizini Prokuplja i Šumadije u kojoj je proveo najveći deo života, no ponela ga je, kako kaže, i lepota ruskih prirodnih lepota.

Svaka slika je priča za sebe, a najvažnije je da umeju da ih tumače i vole oni koji prepoznaju Erčevićevu umetnost, što je pokazala i velika posećenost otvaranju izložbe.

Na njegovim platnima su ogromna olujna nebesa, divna svitanja, a topleoranice se neprekidno plode i rađaju. Naslikao je dragocene likovne mape svog slikarskog miljea, a na svakom platnu se ipak prepoznaje njegova nesvakidašnja posvećenost raskoši, idili i poetici šumadijskog područja.

Erčević živi i radi u Kragujevcu, ali su njegove slike, kako kaže, obišle svet učestvovao je na 15 umetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu i 13 humanitarnih aukcija slika, a takvim umetničkim tempom nastaviće i u svojoj osmoj deceniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво