Promocija prve knjige o lozničkom rokenrolu

U Vukovom domu kulture u Loznici sinoć je održana promocija prve knjige o lozničkom rokenrolu, koju je napisao novinar i bubnjar Slobodan Boban Pajić. Osim priče o ljudima koji su obeležili rok scenu u tom gradu, knjiga predstavlja i podsećanje na život i odrastanje u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Od 1959. godine kada je u Loznici napisana prva rok pesma, pa do kraja osamdesetih, rok scenu ovog grada činilo je čak 70 grupa, i 150 muzičara. Svi ti  ljudi i bendovi koji su maštali o objavljivanju svojih ploča i koncertima, od zaborava su sada sačuvani u knjizi "LOznički ROCKovnik".

"To je jedinstvno štivo, tako nešto do sad nije bilo, i pokazuje da u jednom ovakvom gradiću kao što je Loznica, da je postojala rok scena", kaže Saša Trifunović.

Loznički rokovnik nije samo knjiga koja govori o lokalnoj muzičkoj sceni nekih prošlih vremena, već je i priča o životu, i snovima generacija koje su odrastale u nekadašnjoj Jugoslaviji.

"Družili smo se, u parkovima su bile gitare, smišljali smo pesme, imali smo idole, long play ploče su izlazile od semptembra do decembra svih grupa, zaista smo imali dosta uzora u roku i pokušavali smo da to pratimo", kaže Miroslav Perić.

"Ima neku pedagošku notu i istorijsku i Boban je uspeo da zaustavi neko vreme, da ovim mladim naraštajima pogotovo muzičarima objasni kako se to nekada družilo, sviralo", kaže Slobodan Vujanović.

Priča o rokenrolu, u gradu kraj Drine ispričana je iz ugla grupe "Prazan džep", čiji je bubnjar, ujedno i autor knjige.

"Knjiga je pisana na osnovu koji je vodila moja grupa "Prazan džep", mi smo evidentirali svaki naš nastup, svaki naš odlazak u studio, svaki boravak na probi i od toga je nastala baza za ono što se danas nalazi u ovoj knjizi", kaže Slobodan Boban Pajić, novinar i autor knjige "LOznički ROCKovnik".

Da Loznica nije samo bila, već da je i dalje grad rokenrola, videlo se na promociji "Lozničkog rokovnika", gde su posle 25 godina pored "Praznog džepa" zasvirali i drugi bendovi iz knjige.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи