Ženske rukotvorine kao korporativni pokloni

Pokrenuta je inicijativa za upošljavanje 1.000 žena u ruralnim područjima na izradi rukotvorina koje mogu biti poslovni i protokolarni pokloni čime se daje doprinos eknomskom osnaživanju žena i očuvanju kulturnog nasleđa. Pokrovitelj inicijative je prof. dr Zotrana Mihajlović uz podršku ambasadora Norveške, NALED-a i Etnomreže. Žene u užičkom kraju već imaju višegodišnje iskustvo da ručnim radom dopunjuju kućni budžet.

Na zlatiborskoj pijaci proizvodi od vune obavezno privuku pažnju čak i po letnjim temperaturama. Cvetovi, pejzaži, različiti prepletaji - za turiste su neodoljivo otkriće.

"Uvek mami pogled da se nešto ponese, poklončić sa Zlatibora, ručni radovi, predivni su. Mi smo ćerki uzeli prsluk pre dve godine i još ga nosi.Svaka čast ženama koje rade to", kažu turisti.

Svi ovi vuneni predmeti jakne, kape, prsluci, čarape delo su žena iz zlatiborskog kraja koje već decenijama na ovaj način dopunjuju kućni budžet.

Proizvodi neke druge vrste nastali od recikliranog tekstila, ali takođe rad spretnih ženskih ruku već deceniju stižu iz radionice Ženakog centra čiju obuku je prošlo dvadesetak Užičanki.

"Naša ideja od početka i jeste bila da napravimo korporativne  proizvode s pričom i
Užičani, ali i drugi su prepoznali to i da je u pitanju ekologija, recikliranje tekstila i rad sa ženama iz ranjivih grupa i s te strane iskustva su pozitivna. S druge strane moram da kažem da smo naišli na nezainteresovanost velikh kompanija", kaže Marina Tucović menadžer programa za reciklažu tekstila.

Umeće i spretnost u izradi različitih upotrebnih predmeta bilo da su od tekstila i vune postali su tako odavno način pokazivanja kreativnosti žena u užičkom kraju, ali i mogućnost da na taj način bar nešto zarade.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 0 pošalji komentar