Melanom - sprečiti, lečiti i živeti s njim

Melanom - sprečiti, lečiti i živeti s njim, tema je tribune koju su organizovali užičko udruženje "Roditelj", Udruženje pacijenata obolelih od melanoma i grad Užice. Bila je to prilika za Užičane da čuju stručna mišljenja o raku kože i rizicima, a takođe je devedesetčetvoro građana obavilo dermatoskopske preglede mladeža.

Od melanoma se u Srbiji leči oko 1.000 ljudi, a svake godine otkrije se od 500 do 700 novih slučajeva. Užičkim dermatolozima na kontrolne preglede svakog dana javi se do desetak ljudi. Poslednjih godina ipak su zabeleženi pomaci i u prevenciji i lečenju.

"Uglavnom dolaze zbog velikih mladeža koji su slični bradavicama, dok se manje javljaju zbog onih koji su u ravni kože, a oni su mnogo značajniji, jer se na njima najpre očekuju promene", kaže dr Jelena Bojković dermatolog užičke bolnice.

"Što se tiče terapije, od ove godine konačno imamo ta dva leka na listi i to je zaista veliki uspeh u odnosu na predhodni period, ali to mora da bude samo prvi korak, jer mi i dalje ne možemo svakom pacijentu da ponudimo adekvatnu terapiju. Neophodno je da imunoterapija koja može da pomogne svim pacijentima bude i dostupna svima", kaže Stefan Kostić, Udruženje pacijenata obolelih od melanoma.

Prevencija, uz preglede, podrazumeva pre svega zaštitu od sunčevog zračenja. Od loših strana sunčanja najviše su ugrožena deca, ali ne samo ona.

"Taj rizik za nastanak raka kože se upravo stiče u detinjstvu i sa povećanjem broja opekotina od sunca u detinjstvu se povećava i taj rizik pre svega, jer dečja koža nema dovoljnu zaštitu sama po sebi i zbog toga je važno da do pvre godine nikako nema direktnog izlaganja suncu, čak i do druge godine po nekim tumačenjima, a ako se ide na godišnji odmor primeniti rigoroznu zaštitu. Za sve važi da treba izbegavati boravak na suncu između 11 i 17 časova", kaže prof. dr Lidija Kandolf Sekulović načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA.

Lekari kažu da šešir, naočare za sunce i krema sa visokim zaštitnim faktorom nisu letnji hir već su neophodni, jer je već ovih dana indeks UV zračenja između 8 i 10 što se smatra vrlo visokim.

Na početku dugog, toplog leta, sezone odmora, mora i radova u poljima upozorenja dermatologa o rizicima su posebno važna, a preplanuo ten koji je poslednjih godina imperative ne znači i zdravu kožu.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво