Matematika iz "Teslinog" dvorišta

U Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" u Pančevu održavaju se dani matematike na kojima đaci iz ove srednje škole učenicima iz nižih razreda predstavljaju matematiku na jedan drugačiji način, kako bi na vreme shvatili da ova nauka nije bauk.

Manifestacijom "Matematika iz Teslinog dvorišta" aktiv profesora matematičara već četiri godine predstavlja ovaj predmet koji  je mnogim đacima najteži u školi na jedan mnogo zabavniji način.

Stariji učenici sami osmišljavaju logičke i matematičke vežbe i na njihovim štandovima se mogu videti tangram cvetovi, Pitagorina čaša, različite mozgalice, ali i matematičke igrice.

"Napravili smo matematički kviz za mlađe đake gde imaju 10 pitanja. Na kraju mogu da vide svoje rezultate i vreme koje im je bilo potrebno za odgovore. Za najbolje smo spremili i nagrade", kaže Milorad Brmbota, učenik 3. Razreda ETŠ "Nikola Tesla".

Nastasja Dostanić sa svojim drugaricama spremila je uklizivače i origame.

"Sklapanjem uklizivača razvija se mozak, jer moramo da znamo kako od različitih oblika da dobijemo loptu, na koji način da spajamo boje gde iste ne smeju da se dodiruju. Na taj način razvijamo logiku, a sve to doprinosi boljem poznavanju matematičkih veština", kaže Nastasja Dostanić.

U goste Elektrotehničkoj školi svake godine dolaze đaci iz nižih razreda osnovnih škola, da bi na vreme u "Teslinom dvorištu" zavoleli matematiku.

"Naš cilj je da pokažemo svima da matematika nije bauk, već da je to jedna veoma lepa disciplina. Želja nam je da je predstavimo na jedan drugačiji način i da je približimo deci, jer nekako većina njih ima iz matematike slabije ocene i mi to želimo da promenimo i da prikažemo njenu praktičnu primenu", napominje Danka Mirilović, profesorka matematike.

Da bi neko bio uspešan u elektrotehnici, programiranju ili  da bi savladao bilo koju drugu savremenu tehnologiju mora, ne samo da razume matematiku, već treba i da uživa u njoj.

"Onog trenutka kada realan svet uspe da se poveže sa realnim zapisom tad matematika postaje zabava i igra, a kasnije i veoma korisna", kaže Nikola Ćurčin, direktor ETŠ "Nikola Tesla" Pančevo.

Bez obzira na godine đaci su zajedno rešavali matematičke i logičke vežbe sa ciljem da svima bude jasna primena matematike u svakodnevnom životu, jer se pomoću nje sve češće opisuje i svet koji nas okružuje.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се