Skup predstavnika MUP-a Crne Gore i Srbije u Aranđelovcu

U Aranđelovcu se održava Skup predstavnika MUP-a Srbije i Crne Gore, pregovaračkih timova dveju država o Poglavlju 24 koje obuhvata oblasti pravde, slobode i bezbednosti. Uporedo se održava i sastanak za izradu Strateškog plana policije, koji proističe iz istog poglavlja, a koji je deo strateške reforme Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na putu ka EU integracijama.

Pregovarački timovi Srbije i Crne Gore podeliće neka od iskustava u trogodišnjem radu na reformama ljudskih resursa u MUP-u, u vezi sa migrantskom krizom, spoljnim granicama i Šengenom, kao i pravima građana da dobiju pravnu zaštitu u svim zemljama EU. Ovakav vid saradnje je jedini način da se postignu rezultati.

Zoran Lazarov, v.d. zamenika ministra i predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 Srbije, rekao je da će razgovarati o načinima kako olakšati tranzit i prihvatanje emigranata kako je to urađeno na teritoriji Srbije i time unaprediti regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose sa Crnom Gorom.

"Crna Gora je ranije krenula sa ovim reformama, tako da Srbiji može pružiti podršku i informacije u odnosu na ono šta smo mi uradili, pre svega na nstitucionalni i zakonodavni okvir u Crnoj Gori", rekla je Tanja Ostojić, šefica radne grupe za poglavlje 24 Crne Gore.

Namena Strateškog plana policije, koji se prvi put izrađuje, jeste definisanje prioriteta u proceni javne bezbednosti koji takođe proističu iz ovog poglavlja.

Prioriteti definisani u Strateškoj proceni javne bezbednosti, po rečima Bogoljuba Živkovića, pomoćnika direktora Policije, jesu organizovani kriminal, suzbijanje proizvodnje i krijumčarenja droge, suzbijanje korupcije, zloupotreba komunikacijskih tehnologija, borba protiv terorizma, unapređenje javnog reda i mira, kao i bezbednosti saobraćaja, migracija i krijumčarenje ljudi.

Proces pregovora je dugotrajan i skup, a prema iskustvima pethodnih zemalja kandidata ovo poglavlje se prvo otvara a poslednje zatvara.

Projekat je, kako je naveo Nemanja Milošević, menadžer projekta Agencija IMG, vredan 5 miliona evra i podržala ga je švedska vlada.

Sprovođenjem reformi u okviru poglavlja 24 mogu se očekivati brojne pozitivne promene, zato se i sprovode na najefikasniji način kako bi bile održive i trajne.

rts.kragujevac@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара