Divlje svinje uništile zasade

Meštani staroplaninskih sela u opštini Dimitrovgrad, kažu da divlje svinje godinama uništavaju njihove zasade kukuruza i krompira. Ratari su ovog proleća zbog toga prinuđeni da presejavaju svoje njive. Za pomoć su se obratili lovacima i lokalnoj samoupravi.

Miroslav Cenkov koji uzgaja 15-ak goveda i obrađuje 10 hektara zemlje, najveći je poljoprivrednik u selu Brebevnica kod Dimitrovgrada. On kaže da poslednjih godina trpi sve veće štete od divljih svinja. Ovog proleća uništile su mu tek posađeni kukuruz i krompir, a šteta je zbog presejavanja oko 180 hiljada dinara.

"Uložio sam seme, platio sam ga 70 hiljada, za đubrivo sam dao i na kraju kad stavim sve na papir - za mene ništa ne ostaje", kaže Miroslav Cenkov, selo Brebevnica.

I njegove komšije, ali i meštani okolnih staroplaninskih sela ističu da  su štete na zasadima, posebno na krompiru i kukuruzu, svake godine sve veće.

"Štete su ogromne i meni i svim ljudima koji to rade. I kad se sadi i kad se treba ubere letina sve to životinje unište, što divlje svinje, što jazavci, što šakali", kaže Aleksandar Arsov.

"Dođe mi da prestanem da orem. To je stalna šteta. Posadio sam krompir i već tećeg dana sve je bilo kao "preorano", kaže Viktor Ilijev.

Da bi osigurali svoje zasada od štete od divljih životinja ratari bi morali da ograde svoje njive. Međutim oni kažu da je to u ovom kraju skoro nemoguće, jer su parcele usitnjene i razbacane na mnogo mesta.

U lovačkom udruženju u Dimitrovgradu naglašavaju da je njihova  komisija posle telefonske prijave, odmah izašla na teren.

"Svinje su zaita prošle i vadile kukuruz iz posejanih redova. Međutim oni nisu preduzeli nikakve mere predostrožnosti da spreče to", kaže Dejan Sokolov, upravnik lovišta LU "Vidlič" Dimitrovgrad.

U lokalnoj samoupravi kažu da oni nisu u mogućnosti da nadoknade štetu i da mora da postoji bolja saradnja između seoskih mesnih zajednica i lovačkog udruženja.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи