Špargle iz Šumadije

U ponudi domaćih ugostitelja i trgovaca uskoro bi mogla da se nađe bela špargla, koja se zbog posebnih uslova i visoke cene u Srbiji još ne proizvodi na većim površinama. Na eksperimentalnom zasadu u blizini Kragujevca počeo je industrijski uzgoj ovog povrća.

Bela špargla je omiljena u jelovnicima za Zapadu. Zbog svoje hranljivosti i ukusa spada u takozvane delikatesne namirnice. Po visokim cenama, u domaćim trgovinama ima je retko,a na ovom zasadu kod Kragujevca ogledni uzgoj traje već dve godine.

"Berba špargle počinje u aprilu i na svaka tri dana ovaj zasad može da se bere. Prosečan prinos u punom rodu je između pet i šest tona po hektaru. Ovo nam je prva godina branja, pa za sada imamo prinos od jedne tone po hektaru", objašanjava uzgajivač Marko Simić.

Priprema špargle je vrlo jednostavna. Nakon branja ne zahteva posebnu obradu i moguće ju je pripremiti i poslužiti na mnogo načina.

"Važno je da se špargla dobro oljušti i da se kuva najmanje tri do četiri minuta. Nakon toga, špargla može da se peče na roštilju, da se roluje ili se služi pohovana ili pržena na maslacu", savetuje kuvar Svetislav Nastić.

Uzgoj bele špargle postaje isplativ tek nakon treće godine, kada je u punom prinosu. Ulaganja u zasade su u nivou uzgoja domaćih jabuka, pa je za početak proizvodnje potrebno ulaganje od najmanje 30 hiljada evra.

"U Nemačkoj je bela špargla izuzetno popularna, ali je našem tržištu relativno nepoznata. Ceo projekat je počeo kao eksperiment i nadamo se da će se proizvodnja proširiti i da će drugi proizvođači imati interesa za imaju sopstvene zasade. Verujem da domaća špargla postati nešto po čemu će Srbija biti prepoznatljiva", očekuje Mirko Minić, direktor preduzeća "Pro Aspa" koje je počelo proizvodnju špargle u Srbiji.

Iako u Srbiji još nema industrijske proizvodnje ovog povrća, špargla sa manjih poseda već ima kupce u inostranstvu. Za sada, u našim uslovima, u proizvodnji 200 grama košta oko 800 dinara, u trgovinama i više.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво