"Mačevanje rečima" u Požarevcu

U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović u Požarevcu održano je Mačevanje rečima. Cilj ovog takmičenja je podsticaj čitanja kod dece. Pobednici, Lena Kuzmanović i Sava Stefanović, učenici prvog i drugog razreda osnovne škole iz Požarevca proglašeni su Gospom i Vitezom od reči.

Spisak pročitanih knjiga koje je Jana Jusić, učesnica takmičenja Mačevanje rečima, pročitala u poslednjih nekoliko meseci broji više od 70 naslova. Kaže da nema omiljenu.

"Ne, jer su mi se sve svidele, koje sam pročitala, pa ne mogu sada odjednom da izaberem."

Iako su iz različitih škola i imaju veliki broj sportskih i kreativnih aktivnost tokom dana, ovoj deci najdraže je čitanje.

Katarina Ničić, učenica četvrtog razreda osnovne škole kaže da čitanje voli jer je zanimljivo. "Kada čitam knjige imam iskustvo kao da sam proživela sve iz knjige."

Knjige o avanturama, misterijama, prijateljstvu i one sa srećnim krajem su im omiljene. Ljubav prema čitanju deci se usađuje od rođenja, ističu bibliotekari.

"Počeo sam da čitam kao mali. Mama mi je čitala knjige, a onda sam porastao i počeo sam da ih biram.", rekao je devetogodišnji Ilija Simić iz Požarevca.

Pravila u Mačevanju rečima su jednostavna. Bibliotekarke zadaju reč, a oni najhitriji i najnačitaniji je objasne. Titule Viteza i Gospe od reči dobijaju dečak i devojčica koji znaju najviše reči i iskoriste ih u najlepšoj rečenici po mišljenju publike. Na ovaj način, požarevačka Narodna Biblioteka Ilija M. Petrović uči decu da se mogu takmičiti i u intelektualnim sposobnostima.

Slavica Vučinić, viši knjižničar dečijeg odeljenja kaže da kada su počeli da drže radionice znatno su povećali broj čitalaca, jer su deca dovodila svoje drugove i drugarice da se pridruže.

"Počeli su među sobom da se takmiče ko će više knjiga pročitati. Tako da je ovo nadmetanje stvarno dalo rezultate."

Inovativnost ove ideje oduševljeno je dočekana u bibliotekarskom svetu, tako da će biti predstavljena na 83. Svetskom kongresu bibliotekara.

Narodna Biblioteka u Požarevcu na dečijem odeljenju godišnje ima oko 1.500 članova.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се