Slike za srce

Poznati subotički likovni umetnik i pedagog Đerđ Boroš postavio je prodajnu izložbu svojih slika i grafika, kako bi obezbedio novac za operaciju. Veliki broj njegovih đaka i prijatelja pružio mu je nesebičnu podršku.

Popularni nastavnik Đurika decenijama je nesebično podsticao svoje đake da se posvete likovnoj umetnosti i posvećivao im nebrojene sate rada, kako bi pomogao da se njihovi talenti razviju.

"On je čudesan umetnik i stvaralac u ovom gradu", ističe likovni kritičar Mile Tasić. "Nedavno je obeležio punih šezdeset godina stvaralačkog rada. Čitav svoj radni vek proveo je u školi predajući likovno vaspitanje. Sjajan je grafičar koji je pravio izuzetne plakate za pozorište i druge manifestacije."

Skroman i odmeren, kakvog ga generacije pamte, nastavnik Boroš nikada nije voleo prodajne izložbe, ali je sada, kako kaž,e bio prinuđen da je organizuje, kako bi prikupio novac za neophodnu operaciju u Budimpešti. 

"Teško sam se odvojio od ovih radova, ali kada sam video da sva ta dela idu u dobre ruke mojih prijatelja, onda mi je mnogo lakše", kaže Đerđ Boroš.

Njegovi đaci postizali su mnogobrojne uspehe na međunarodnim likovnim takmičenjima, a mnogi postali i profesionalnici.

"Talenat je precenjen", smatra Ljiljana Krtinić, slikarka i grafička dizajnerka. "To mi je Boroš prvi ukazao. Radili smo mnogo, znam da je ovo što se danas dešava rezultat njegovog velikog zalaganja."

Veliki broj poštovalaca Boroševog stvaralaštva, ali i njegovog pedagoškog rada, nije štedeo novac da kupovinom slike ili grafike pomogne da nastavnik Đurika nastavi svoju plemenitu misiju.

"Što se tiče kupovine, hoću da pomognem mom profesoru jer je zaslužio. Toliko se bavio i mučio sa nama i u školi i sada sa odraslima, da je to zasluženo", rekla je Tereza Sabo Hanđa, novinarka.

Prodajna izložba slika Đerđa Boroša u kulturnom centru Nepker potrajaće, na sreću, još samo nekoliko dana, jer je najveći deo od stotinu eksponata već otkupljen. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво