Pirot ovih dana prestonica pozorišne kulture

U Pirotu je u toku 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić". Večeras, poslednjeg takmičarskog dana nastupaju glumci iz Kraljeva komadom "Plej Andrić" u adaptaciji i režiji Mie Knežević. Festival se završava sutra, dodelom tradicionalnih nagrada.

Iz večeri u veče tražila se karta više i prazna stolica u sali. Za glumce je prava inspiracija igrati pred prepunim gledalištem i čekati zasluženu nagradu. Jednom rečju Pirot ovih dana živi sa pozorištem i za pozorište, a najčitaniji list je bilten Festivala, koji se štampa svakodnevno.

"Zaista se Pirot ovoga puta pokazao kao pravi domaćin, a da nije tako verovatno ne bi ponovo bio domaćin 8. put ovog festivala, ove značajne manifestacije koja pomera granice u Srbiji i zaista je Pirot ovih dana prestonica pozorišne kulture Srbije i pulsira u znaku pozorišta", kaže Zoran Panić, rednik Biltena.

Svi pozorišni kritičari slažu se u oceni da je festival "Joakim Vujić" najbolja prilika da se sagleda godišnja produkcija srpskih profesionalnih pozorišta južno od Beograda.

"Imam utisak da svuda pozorište sve više zavisi od entuzijazma i ljubavi, onih koji prave predstave, a bogami ove ovde u Pirotu vidomo da mi koji se profesionalno bavimo pozorištem imam ozbiljne obaveze prema publici jer svake večeri su pune sale", kaže Aleksandar Milisavljević, pozorišni kritičar - selektor.

"Meni se čini da gledamo jedan onako poprilično prosečan festival za sada i da možemo da se nadamo da će sledeće godine biti bolji. On je prosečan ne samo zbog besparice, već i zbog načina na koji su autori predstava izvodili svoje zamisli do kraja", kaže Olga Dimitrijević, dramaturg - voditeljka okruglog stola kritike.

Festival se završava u subotu 20. maja, kada će biti dodeljeno 12 nagrada u svim kategorijama. Predstavu u čast nagrađenih tada će izvesti glumci teatra iz Užica.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910 

broj komentara 0 pošalji komentar