Penzionerske dane provodi u prirodi

Posle odlaska u penziju, koju je stekao radom u prosveti i opštini Prokuplje, Miroljub Milutinović mir je pronašao na obroncima Jastrepca, gde živi sam, okružen netaknutom prirodom. Proizvodi struju za svoje potrebe, melje žitarice kao nekada, sakuplja lekovito bilje i šumsko voće.

Izvoru sa koga je vodu pio još kao dete, Miroljub se vratio pre desetak  godina, kada je započeo i izgradnju kuće na mestu gde su nekada bile kolibe u kojima su, tokom letnjih meseci, živeli brojni čobani iz obližnjih podjastrebačkih sela, među kojima i njegovi preci.

"Tu sam proveo najlepši deo detinjstva, tako da me je to privuklo. Kad se čovek priseti neke uspomene koja ga smiruje, ona ga istovremeno i mami i privlači", kaže Miroljub Milutinović iz Prokuplja.

Od prvih komšija, kao i od elektro mreže Miroljub je udaljen više od jednog kilometra, ali  sijalica svetli i u njegovom domu, a struje ima i za druge aparate. Istu energiju, iz potoka, koristi i za rad mlina, na kome melje žito kao nekada, između dva kamena.

"Ja sam to po otpadima skupio, te neke delove i za vodenicu i za tu malu turbinicu, elektranu. Tako da sam praktično tu snagu potoka iskoristio", kaže Miroljub Milutinović iz Prokuplja.

Jedinstven ukus ovako samlevenog brašna, ali i boravak u netaknutoj prirodi planine Jastrebac, povod su za mnoge da posete Miroljuba, koji im se, uz razgovor odužuje i pripremom čaja od tek ubranih biljaka.

"Sve je ovde čisto, nema nikakvog prskanja, izvanredno zdravo, lepo, samo ga treba koristiti", kaže Radovan Stamenković iz Krnji Grada.

"On je još kao dete voleo prirodu , nekako se izdvajao u tome. Imao je osećaj za nešto što je lepo, što se ovde može i videti šta je napravio", kaže Marko Ilić iz Krnji Grada.

"Ispala je prilika da se ovde malo podružimo, sameljemo i da povratimo ta iskustva i sećanja  na proju, projarice, kačamak i tako tu hranu uz koju smo mi odrastali", kaže Miroljub Milutinović iz Prokuplja.

Iako ima 70 godina Miroljub kaže da se, zahvaljujući okruženju u kome živi, oseća mnogo mlađe i da ima još planova, koje želi da ostvari.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара