Atletski stadion u Kraljevu čeka bolje dane

Da bi Kraljevo bilo na atletskoj mapi Srbije, treba mu atletski stadion koji će zadovoljavati sportske standarde. Stadion pored Ibra, koji je izgrađen 1972. godine, nikada nije rekonstruisan, a za to je potrebno oko 100 miliona dinara.

Davnašnji san mnogih Kraljevčana je moderan atletski objekat, a Kraljevo je na putu da dođe do konačnog rešenja, rekao je u Kraljevu generalni sekretar Atletskog saveza Srbije, bivši atletičar, rekorder, reprezentativac Slobodan Branković.

Branković je istakao da je najvažnije da za rekonstrukciju stadiona postoji projekat, volja i želja lokalne samouprave da se atletska staza uradi, a da slično misli i predsednik Atletskog kluba Kraljevo koji želi da ostane upamćen kao predsednik koji je svom sportu omogućio vrhunske uslove, kakve u Kraljevu već imaju drugi, dvoranski sportovi, košarka, odbojka, rukomet i drugi.

"Atletski savez je tu da pomogne u komunikaciji sa resornim ministarstvom i drugim institucijama, kako bi rekonstruisani stadion mogao da dobije certifikat Svetske atletske federacije i da bi svi rezultati koji budu postignuti na toj stazi bili prihvaćeni kao novi rekordi", istakao je Branković, izrazivši verovanje da će do kraja godine biti poznato kada će, napokon, doći do rekonstrukcije stadiona.

Prema rečima gradonačelnika Terzića, lokalna samouprava preuzela je na sebe obnovu sportske infrastrukture koja je godinama bila u potpunosti zapostavljena.

"Želimo da obezbedimo da naši mladi imaju mogućnosti da se više bave sportom. Pored teretane ne otvorenom, uređenja prostora u Borićima i otvaranja nove Hale sportova nastojimo da rešimo i problem atletskog stadiona u samom centru grada, koji je u veoma lošem stanju, od staze, preko tribina, do prostora koji nije ograđen", rekao je Terzić, napominjući da su razgovori o temeljnoj rekonstrukciji atletskog stadiona započeti u novembru prošle godine.

On je izrazio nadu da će uz pomoć Ministarstva privrede i kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Atletskim savezom Srbije, grad Kraljevo naći rešenje da obezbedi materijalna sredstva za potpunu rekonstrukciju ovog stadiona.

"Volja grada postoji, ali je činjenica da sami ne možemo da uđemo u projekat koji neće malo koštati", dodaje Terzić.

Direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandar Nestorović ističe da postoji više načina za zatvaranje finansijske konstrukcije.

"Aplicirali smo kod Ministarstva privrede sa željom da za taj projekat oni obezbede polovinu sredstava. Za tu namenu opredelićemo iz gradskog budžeta za narednu godinu 30 miliona dinara, a od Ministarstva privrede očekujemo da nam pomogne sa još toliko sredstava. Ima naznaka da smo prošli sve njihove selekcije, a kako se to finansira iz sredstava Evropske investicione banke čeka se još njihov odgovor", kaže Nestorović, dodajući da projekat kompletne rekonsktrukcije stadiona, sa svom opremom i zaletištima košta oko 110 miliona dinara.

To je, kako je rekao, projektantska vrednost koja u nabavci bude niža, pa u ovom preduzeću procenjuju da bi za 90 do 100 miliona dinara Kraljevo moglo da dobije rekonstruisani atletski stadion u nadi da bi završni sloj tartan staze mogao da bude donacija Atletskog saveza Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. maj 2017, 07:06) - micikad [neregistrovani]

Iskoristite fondove EU

Fondovi EU upravo i sluze da se izgrade ovakvi objekti gde se iz fondova moze obezbediti i do 70 procenata ukupnih investicija koja se nikad ne vracaju a lokalna samouprava ucestvuje sa ostatkom, tako da ako ste obezbedili toliku sumo dobro razmislite sta jos sve u Kraljevu mozete da uradite za sport.