Šabac, Muzeji od 10 do 10

Nacionalna manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" i ovog maja okupiće muzeje širom zemlje, u jedinstvenoj akciji koja promoviše njihove aktivnosti i baštinu koju čuvaju. Do kraja meseca Šapčani će organizovati nekoliko besplatnih programa, a prvi od njih posvećen je životu i radu Janka Veselinovića povodom 155 godina od njegovog rođenja.

Ovaj originalni rukopis Janka Veselinovića, pozajmljen je muzeju za gradsku izložbu 1952. godine, a zatim mu se izgubio svaki trag.

Pripovetka "Čiča Pera" pronađena je u depou posle više od pola veka i vraćena u Biblioteku šabačku. Pesnik mačvanske ravnice i autor romana Hajduk Stanko, koji je doživeo najveći broj izdanja u istoriji srpske književnosti, počeo je da piše sa 19 godina.  Prvi kritičar mu je bio školsku poslužitelj u Svileuvi.

"Prve ozbiljne kritike iz prestonice, nikako mu nisu prijale, odlučio je da prestane da piše i sve svoje rukopise da spali. Ali, od toga ga je odgovorio dugogodišnji prijatelj i unuk Hajduk Stanka", kaže Jelena Podgorac Jovanović, Biblioteka šabačka.

Autor 30 knjiga odrastao je u Mačvi uz dvojnice i gusle. Veliku ravnicu uvek je nosio u srcu i pisao o njenim junacima, vrednim domaćinima i životu.

"Svoj roman Hajduk Stanko, Janko Veselinović posvetio je Nikoli Tesli. Pored posvete, na izložbi se mogu videti i fotografije koje govore o njegovom životu koji je obeležio jedan period srpske književnosti i bio u samom vrhu tadašnje intelektualne elite", kaže Branislav Stanković, autor izložbe.

Pored izložbi i promocija knjiga u okviru manifestacije "Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10" u Šapcu će biti organizovana i radionica Arheolog i ja za predškolce i učenike osnovnih škola. Cilj je da se deci, kroz igru, objasni važnost te nauke i doprinese njenom razumevanju.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи