Konkurs za prijem SOS roditelja

U SOS Dečijem selu u Kraljevu u toku je konkurs za prijem SOS roditelja kojima će biti poverena briga o deci bez roditeljskog staranja. Ova ustanova je specifična jer deca odrastaju u uslovima koji su napribližniji porodičnom smeštaju.

Ako se sa decom ne postupa baš kao što bi roditelji radili onda ona ne bi bila srećna, tvrdi Biljana Bulatović koja već 12 godina radi u SOS Dečijem selu. Ona je zbrinula i prvo dete koje je primljeno u ovu specifičnu ustanovu. Bio je to Dragan Božović sa kojim je ugasila i svećice na torti za njegov 18 rođendan.

Pored Dragana, za sve ove godine povereno joj je još sedmoro dece.

"Ja sam mama. Mene sva deca zovu mama. Znači od prvog trenutka, svako dete me je zvalo mama. Niko me nije zvao ni tetka ni Biljana nego mama", kaže Biljana Bulatović, SOS mama.

U Zajednici mladih SOS sela gde dolaze štićenici nakon što napune 18 godina, puno je zajedničkih fotografija sa starateljima i vaspitačima, što samo svedoči koliko ih zajedničkih uspomena vezuje.

"Ja iz svog iskustva kažem da to traje zauvek i da prosto, iako ti ljudi nisu naši roditelji, da neke veze i ti koreni koje stvorimo sa njima, ostaju za ceo život", kaže Zorica Nedić iz Zajednice mladih.

Prvi put će SOS Dečije selo primati i roditelje. Moći će da konkurišu i bračni parovi starosti izmedju 28 i 40 godina.

"Primićemo određen broj kandidata koji će morati da prodju sveobuhvatnu obuku. Nakon te obuke ćemo proceniti koji kandidati su zaista motivisani da se bave brigom o deci koja je vrlo zahtevna", kaže Borka Lukić, direktor SOS Dečijeg sela.

Obuka za nove SOS roditelje trajaće tri meseca. Nakon toga biće im poverena deca sa kojom će živeti u jednoj od 14 velikih porodičnih kuća u selu. Ovde trenutno živi sedamdesetpetoro dece, a u Zajednici mladih dvadeset tinejdžera i studenata.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво