Jastrebac - omiljeno izletište Kruševljana

Tokom Prvomajskih praznika jedno od omiljenih izletišta Kruševljana je planina Jastrebac. Sa željom da gostiju, pre svega onih najmlađih, na njoj bude tokom cele godine, hotel "Trajal", jedini od desetak objekata koji je uvek otvoren, pokrenutuo je u sardnju sa osnovnim školama akciju "Na krilima Jastreba".

Na najšumovitijoj planini Balkana, šezdesetih godina omiljenoj, a potom nepravedno zapostavljenoj, decenijama je ista slika. Napušteni objekti nekada uspešnih firmi, pusto jezero i netaknuta priroda.

Izletište na Jastrepcu oživi vikendom, kada ga pohode strastveni planinari, i tradicionalno za Prvi maj. Najvredniji za praznik mesto za roštiljanje kraj rečice rezervišu i noć ranije. Iskusni pak kažu da je na planini najlepše kada se gužva raziđe.

Otuda je pre praznika, kroz akciju "Na krilima Jastreba" za učenike mlađih razreda OŠ "Dragomir Marković" iz Kruševca na planini organizovala više jednodnevnih izleta. Nakon nastave u područnom odeljenju u selu Lomnica, i ručka u Trayalovom hotelu kraj jezera, prvaci su pešačeći šumskim stazama stigli i  do džinovskih sekvoja. U  rasadniku „Srbija šuma" očigledna nastava. Praktična primena stečenog znanja.

"Smatram da je ovo korisno i za nas i za decu. Na konkretnim primerima deca mogu da opipaju biljku, da se upoznaju sa svim njenim. Ovim smo povezali nastavu s obzirom na to da sada u prvom razredu učimo delove biljke. Učimo sve o samoniklim i gajenim biljkama, a ovde na primerima mogu da uvide te neke razlike između biljaka", kaže Nataša Stanković, učiteljica OŠ "Dragomir Marković" Kruševac.

"Cilj ovog programa jeste da se nastava drži u prirodi, da se koriste resursi koje škola ima u seoskoj sredini i da deca imaju ambijentalnu nastavu. Da svoja znanja, umenja stiču u prirodi. Skupljamo fotografije, naše utiske, produkte radionica koje ćemo imati i nadam se da će izazvati pozitivne reakcije kod ostalih škola. Nastavićemo sa ovakvim aktivnostima uz saglasnost roditelja. Svi stariji Kruševljani znaju dobro ovo izletište i vezuju ih lepe uspomene. Nadam se da će ove i buduće generacije imati slične", kaže Saša Jevtić, direktor OŠ "Dragomir Marković" Kruševac.

Uspeh izleta i  povratak mališana jastrebačkim vrhovima, poziv je da se vrata objekata na planini otvore i za višednevna druženja.

"Sa osnovnim školama kruševačkog kraja, a nadamo se i šire, organizujemo već u najvećem mogućem boju učenike. Naši kapaciteti nisu dovoljno veliki, ali mogućnosti za organizovanje škole u prirodi i te kako postoje", kaže Vladica Milutinović, upravnik Hotel "Trajal" Jastrebac.

Za tradicionalno prvomajsko druženje na Jastrepcu u toku su poslednje pripreme. Komunalne gradske službe uredjuju prilaze i izletište, a hotel "Trajal" objekat u kojem će od ove godine uz pomoć vaučera boravak biti jeftiniji tokom cele godine.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи