Voda iz nove bušotine u Bogatiću dobrog kvaliteta

Plitki bunari, dubine do 30 metara, vodopropusne septičke jame i podzemni talas za vreme majskih poplava pre tri godina, Mačvanima su doneli probleme u vodosnabdevanju. U Bogatiću su završeni radovi na istraživanju nove bušotine koja bi trebalo da obezbedi bolji kvalitet i proširenje mreže i na seosko područje.

Voda iz najdublje i najšire bušotine na izvorištu u Bogatiću je dobrog kvaliteta. Istraživanja su pokazala da u njoj nema nitrata koji se nalazi u većini plitkih bunara na području opštine. Završeno je ispiranje i ubačena čelična konstrukcija sa filterima.

"Po završetku tehničke dokumentacije, u toku godine se završava elaborat o rezervama podzemnih voda, ovaj bunar se početkom naredne godine može priključiti na sistem vodosnabdevanja", kaže Miloš Mijatović, tehnički direktor JKP "Bogatić".

Svakoga dana cisterna sa 6.000 litara vode odlazi u Sovljak, Glogovac i Crnu Baru, gde su zbog povećanog nivoa arsena zatvoreni seoski bunari  i vraća se u Javno-komunalno preduzeće "Bogatić".

"Građani uzimaju po tri, četiri balona, oko petnaest ili dvadeset litara vode, to koriste za piće, a za prokuvavanje koriste vodu iz svojih bunara", kaže Ljubinko Jakovljević, selo Glogovac.

Novi bunar na izvorištu u Bogatiću biće dubok 75 metara. Do sada je za radove iz budzeta opštine izdvojeno devet miliona dinara.

"Drugi način rešenja problema u severnom delu opštine je sa novim bunarima na području Mesne zajednice Crna Bara, odnosno u nebranjenom delu korita reke Drine", kaže Slobodan Đurković, direktor JKP "Bogatić".

Na vododvodnu mrežu u opštini Bogatić, priključeno je 2.200 domaćinstava. U planu je da se dva izvorišta, kada radovi budu završeni, povežu u zajednički sistem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво