Ni strelaca ni raketa

Protivgradna sezona u Pirotu, pre nekoliko dana, počela je sa smanjenim brojem strelaca i sa nedovoljno raketa. Zbog male naknade, strelci odbijaju da rade ovaj posao, pa je od dvadesetak stanica aktivno samo sedam. Preostali strelci uputili su zahtev Gradskoj upravi da kupi rakete i da dodatno finansira njihov rad, kao što to rade pojedine lokalne samouprave u Srbiji.

Dragan Ćirić iz Velikog Jovanovca kod Pirota jedan je od retkih strelaca koji i dalje želi da radi ovaj posao. Zbog naknade od 4.000 dinara mesečno niko u Pirotu ne želi u strelce, pa je od 16, aktivno svega sedam protivgradnih stanica.

"Danju, noću, subotom, nedeljom, praznikom, bez ozira koji je dan i svega četiri hiljade mesečni za šest meseci koliko radimo godišnje. Kada bi trebalo da radim samo zbog tih para nikad ne bih radio ovo što radim. Međutim, ja se povrtarstvom bavim, to mi je zanimanje, od toga živim", kaže Dragan Ćirić, strelac.

Da nesreća bude još veća, kažu malobrojni strelci, raketa već godinama nema dovoljno. Svaka stanica dobila je po tri rakete, a strelci ističu da je potrebno najmanje deset.

"Tri rakete su smešne. Ako imamo u vidu da sam ja ovde u ovom velikom polju sa samo tri rakete. kad krene oblak, ja šta da radim - samo da plačem", kaže Dragan Ćirić, strelac.

Lokalna samouprava Pirota je ranije sufinansirala rad strelaca, ali je zbog toga dobila opomenu Budžetske inspekcije da krši zakon. Novca u budžetu  ima dovoljno i za strelce i za kupovinu raketa, kažu u Gradskoj upravi, ali naglašavaju da nemaju zakonski osnov. Čak su se obratili i Državnoj revizorskoj instituciji i Budžetskoj inspekciji.

"I jedna i druga institucija dale su nam odgovor da članom 16 Zakona o protivgradnoj zaštiti predviđeno je finansiranje, a ono je iz republičkog budžeta. Mi smo već opominjani, znači sledeće bi bilo da budemo kažnjeni", kaže Vesna Lazarević, gradska uprava Pirot.

Oko deset hiljada hektara najplodnijih oranica u Pirotskoj kotlini zbog svega ovoga nije dovoljno zaštićeno od grada.

A kada pirotski strelci potroše i jedine tri rakete koje imaju, poljoprivrednicima će ostati samo da gledaju u nebo i da se nadaju da gradonosnih oblaka neće biti.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи