Jaki mrazevi oštetili jagode u šabačkom kraju

Jaki mrazevi u aprilu, oštetili su jagode koje se u šabačkom kraju uzgajaju na više od 1.200 hektara. Procena je da je najveća šteta na zasadima u nižim predelima.

Dva hektara jagode u punom cvatu, nekoliko mrazeva znatno je oštetilo, kaže Dragan Gligorić iz Varne, koji ne pamti ovako niske jutarnje temperature u aprilu. Samo u ovoj godini, u zasad je uložio šest hiljada evra.

"Ovo što je ostalo, moramo nastaviti da radimo, kao da je sve u redu, mora da se ulaže, sad su troškovi mnogo veći, nego što bi bili. Jer sad ona mora novim sredstvima da se stimuliše", kaže Dragan Gligorić iz Varne.

Da sačuvaj uloženo i zaštite voće od mraza, poljoprivrednici  noću lože vatru pored njiva. Manja šteta je na zasadima u pocerskim selima. Prvi rod, Slaviša Bekić očekuje za oko dve sedmice.

"Radio sam zadimljavanje jagoda, tri četiri noći. Najviše mi je pomoglo to što sam na višoj nadmorskoj visini, i samim tim sam manje ugrožen od mraza. Štete za sada nema, malo samo ima slomljenog lista od snega, ali to nije opasno ništa", kaže Slaviša Bekić iz Grušića.

Procena stučnjaka je da će zbog hladnog vremena, u nižim predelima gde je šteta i najveća, kasniti oporavak i zrenje voća.

Poslednjih godina, zasadi jagode u šabačkom kraju, uvećani su nekoliko puta. Samo u Grušići, gaji se na više od 100 hekatara. Kolika je šteta od mraza, znaće se za nekoliko dana kada otopli.

 

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се