Zasadi borovnice – dugoročan biznis i razvojna šansa

Na obroncima Stare planine, kod Dimitrovgrada, investitor iz Beograda zasadio je borovnicu na šest i po hektara. Iako na hiljade hektara zemljišta u tom kraju decenijama zarasta u korov, investicija u zasade borovnica je najveća u voćarstvu u opštini Dimitrovgrad u 21. veku.

Umesto njiva nekadašnje zemljoradničke zadruge, koje su zarasle u korov, na ovom prostoru Stare planine nikla je plantaža borovnica. Za početak, investitor iz Beograda, zasadio je sedam hektara.

"Prvo smo to preorali, posadili smo ovas i ječam, da bi se isčistila trava, a onda smo krenuli sa pripremom za borovnicu. Bacali smo treset, piljavinu i humus, jer takvo zemljište traži borovnica. Čitav proces traje već otprilike dve godine", kaže Bogdan Milisavljević, investitor.

"Posle detaljnih analiza i zemljišta i klimatskih uslova, odlučili smo se za borovnicu, jer je to naprofitabilnija biljak u ovom trenutku. Imamo deo sadnica iz Francuske i deo iz Holandije", kaže Saša Radović, rođak.

Porodica Milisavljević planira da proširi zasade borovnica jer poseduje tridesetak hektara svoje i 60 hektara zakupljene Državne zemlje. Kažu da borovnica traži velika ulaganja, oko pedeset hiljada evra po hektaru.

"Država je zaista prepoznala, ne želim da hvalim, mogućnost poljoprivredne proizvodnje i borovnice i uopštr kultura koje su isplative i dala je dosta povoljne investicije koje se kreću 40 do 50 odsto", kaže Bogdan Milisavljević, investitor.

Na hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Dimitrovgrad već decenijama zarasta u korov. Zbog toga, lokalna samouprava upravo u ovakvim investicijama vidi svoju najveću razvojnu šansu.

"To je napredak za opštinu Dimitrovgrad koja u delu voćarstva nije bila razvijena i nije bilo prepoznato voćarstvo kao razvojna grana u poljoprivredi", kaže Aleksandar Igov, šef odseka za poljoprivredu.

Pošto je  ova zemlja idealna za sadnju borovnica, Milisavljevići nesebično ističu da su sprenmi da svoje iskustvo prenesu svima. Borovnica je kažu dugoročan posao i donosi profit tek za nekoliko godina.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво