Takmičenje mladih kovača u umetničkom kovanju

U Dublju kod Svilajnca održano je prvo takmičenje mladih kovača u umetničkom kovanju. Majstori su kovali jatagan u Čast Stevana Sinđelića koji je rošen u susednom selu. Svrha takmičenja jeste da se od izumiranja spasi stari kovački zanat.

Kada se slože šestorica kovača, mladi i puni snage, pomognuti starom gardom, nastane predivna muzika. Tada užareni komadi gvožđa nemaju kud i posle obaveznog kaljenja nastanu ljuti jatagani, britke  sablje i mačevi, srednjevekovno koplje,  a po nekada i u svetu čuveni i cenjeni damaskus čelik.

Mladi majstori kovači, koji su silom prilika  taj zanat nasledili od očeva ili dedova pokazali su u Dublju u kovačnici Ivice Ivanovića svoje umeće i  razmenili iskustva, ne bi li stari zanat opstao na ovim prostorima.

Domaćin, Ivica Ivanović, naglašava da je ostao jedini kovač u selu i da mladi ljudi ne žele da se bave tim poslom jer je težak i prljav. Kaže da sa usijanim gvožđem valja postupati kao i sa ženom nekad nežno, nekad malo grublje, ali je najvažnije osetiti dušu u njemu. Posla ima, kaže, a najčešće se kuju poljoprivredne alatke.

Uz trubače, pesnike i slikare, takmičenje u umetničkom kovanju organizovano je u čast vojvode Stevana Sinđelića, resavskog junaka  rođenog u Grabovcu, samo par kilometara od ove kovačnice, zatim Despota Stefana i srpskih srednjevekovnih junaka i vitezova, jer i Manasija je veoma blizu. Sve u  slavu zanata koji opstaje jedino zbog istinskih zaljubljenika u kovačku vatru i užareno gvožđe.

Jedan od njih je i Marko Radivojević, mladi kovač iz Dragova kod Rekovca koji je zanat nasledio od predaka i u medjuvremenu se specijaliziirao za izradu sečiva - jatagana, sablji i lovačkih noževa i već je pronikao u suštinu kovanja  čuvenog i veoma vrednog i poštovanog damaskus čelika.

Inače malo je kovača ostalo u resavskom kraju, Pomoravlju i Levču. Mladi se  retko odlučuju za to zanimanje, jer je teško, ali posla ima, dok je motika, sekira i plugova.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво