Koaliciona većina u Kosjeriću još neizvesna

Na redovnim lokalnim izborima u Kosjeriću, od 9.771 građanina upisanog u birački spisak, glasalo je nešto više od 67 procenata. Koalicija SNS-SPS-SDP-PUPS osvojila je 32 procenta, dok je na drugom mestu lista DS-LDP-SPO sa sedamnaest odsto glasova. Odbornike će imati i grupa građana "Milan Stamatović", Pokret socijalista, Nova Srbija, DSS, SNP Nenada Popovića, dok su ispod cenzusa ostali SRS i Dveri.

U opštini Kosjerić glasalo se na 29 biračkih mesta, među kojima je i domaćinstvo Zdravka Divnića u Mionici. On kaže da se tu prvi put glasalo 1946. godine, na prvim posleratnim izborima. Tada su izborno mesto obezbeđivali naoružani stražari, a danas pada broj birača, ali rastu birački odbori.

"Pedeset posto ljudi iz interesa je u ovom odboru. A pedeset posto, najverovatnije žudi za nečim, za boljim životom", kaže Divnić.

Dok Zdravko uvek glasa poslednji, na biračko mesto u Mionici Snežana Matović uvek glasa prva, jer se nada boljem životu:

"Zato što sam socijalno ugrožena i majka sam sa četvoro dece. I zato sam uvek prva bila da mi pomognu."

Za boljim životom mnogi su otišli sa sela u grad, ali i dalje od Kosjerića. Međutim, ima i onih koje je besparica u Beogradu vratila u rodni kraj i neizostavan izlazak na glasanje.

Dok jedni teže promenama, drugi birači smatraju da lokalna vlast treba da bude preslikana sa republičkog nivoa, što u Kosjeriću nije uvek bio slučaj.

Za listu broj jedan, koju predvodi aktuelni predsednik Opštine i naprednjak Milijan Stojanić glasala su 32 procenta izašlih birača. Kako su osvojili deset od ukupno 27 mandata u opštinskom parlamentu, koalicionu većinu potražiće među strankama koje su prešle cenzus.

Međutim, iz tabora liste oko Demokratske stranke kažu da je koaliciona većina ipak neizvesna i da su iznenađenja moguća.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво