Povodom dana grada Šapca izložba "Ključevi grada"

Šabac sutra obeležava svoj Dan. Poslednji vojnik Osmanskog carstva napustio je nekadašnje utvrđenje 22. aprila pre 150 godina. U susret jubileju na Trgu je postavljena izložba "Ključevi grada".

Prema odredbama hatišerifa kojima je uređena autonomija Kneževine Srbije u okviru Osmanskog carstva, Turcima je bilo dozvoljeno da borave samo u vojnim utvrdjenjima u Srbiji - Beogradu, Soko-gradu, Smederevu, Kladovu, Užicu i Šapcu.

"Oni su morali da se povuku sa Balkana, da se posvete unutrašnjoj politici, što je diplomatski knez Mihailo i iskoristio. Dolazi do njegovog odlaska u Carigrad, pregovora i predaje ovih gradova", kaže Radomir Petrović, viši arhivista.

22. aprila 1867. godine srpska vojska na čijem je čelu bio kapetan Lazar Cukić preuzela je Šabac.

"O tome je sačuvan kratak izveštaj u Srbskim novinama u kojem stoji da Lazar Cukić obaveštava kneza i srpske velikodostojnike da su turske trupe napustile tvrdjavu i da je preuzeo kontrolu nad celim šabačkim gradom", kaže Ivan Dosković, arhivista.

Na 15 panoa prikazan je materijal o vladavini kneza Mihaila, položaju gradova, postepenom oslobađanju i razvoju Šapca posle preuzimanja ključeva.

"Ciljevi ove izložbe su da se naši sugrađani, a i gosti upoznaju sa okolnostima koje su ovom prilikom predstavljene a na neki način da se upoznaju i sa radom Medjuopštinskog istorijskog arhiva", kaže Davor Stanojević, v.d. direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Posle odlaska Turaka, Šabac je postao značajno izvozničko mesto, pored uređenja grada, oživeo je i varoški život. Period razvoja prekinut je početkom Velikog rata.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се