Ponovo radi Poljoprivredna stručna služba u Prokuplju

Nakon četvoromesečne pauze, zbog štrajka savetodavaca, koji su obustavili rad zbog neisplaćenih zarada, ponovo je počela sa radom Poljoprivredna stručna služba u Prokuplju. U međuvremenu, osnivač, Vlada Srbije imenovala je nove organe upravljanja, skupštinu i direktora, čime je ispunjen jedan od zahteva zaposlenih, koji se nadaju da će biti prevaziđeni i ostali problemi, pre svih redovna isplata zarada.

Nova adresa službe, za novi početak, nadanja su zaposlenih, ali i brojnih korisnika usluga jedne od najvažnijih službi u regiji, gde se dve trećine stanovništva bavi poljoprivredom i živi od nje.

"Da ljudi ostanu bez bilo kakvih saveta, bez bilo kakve stručne podrške je isto kao u bilo kojoj drugoj industriji kad neka firma ostane bez kadra. To je kadar poljoprivrede koji mora da je prisutan", kaže Vukić Joksimović, predsednik udruženja pčelara "Pčelica" Prokuplju.

Savetodavci, koji poslednjih šest meseci nisu primili platu, nadaju se skoroj normalizaciji prilika u službi. Ističu da im je sada na prvom mestu ipak pomoć poljoprivrednicima u jednom izuzetno osetljivom trenutku.

"Savetujemo poljoprivrednim prozivođačima da pored đubrenja azotnim  đubrivima, znači, agrotehničkim merama i blagovremenom zaštitom, pokušaju da ublaže štete koje bi možda mogle da se dese zbog niskih temperatura koje su najavljene u narednim danima", kaže Dejan Tonić, savetodavac u PSS u Prokuplju.

Stručnu pomoć, kako tvrde u službi, moći će da očekuju i stočari, koji će sa njima raditi na poboljšanju kvaliteta mleka i uvođenju novih standarda u ovoj proizvodnji.

"To će automatski povećati ne samo kvalitet mleka, već će i poboljšati cenu mleka", kaže
Igor Petrović, savetodavac u PSS u Prokuplju.

Novi direktor kaže da su nasleđeni problemi veliki, ali je uveren da će uz pomoć države i lokalne samouprave oni biti prevaziđeni u narednom periodu.

"Imali smo razgovore u Ministarstvu poljoprivrede tako da su nam obećali reprogram duga,tog javnog duga. Moraćemo da vidimo sa Ministarstvom finansija da se na nekoliko godina taj rok da za otplatu", kaže Žarko Koprivica, direktor Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.

U službi očekuju skoro potpisivanje Ugovora o poverenim poslovima sa Ministarstvom poljoprivrede za ovu godinu, čime će biti stvoreni preduslovi i za redovnu isplatu zarada.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи