Jagodinski čitalac, nekad i sad

Na zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke "Radislav Nikčević" u Jagodini digitalizovana je glavna knjiga članova za 1938. godinu. Ljubitelji knjige početkom prošlog veka bili su viđeniji Jagodinci, ali i domaćice, mesari, poljoprivrednici.

Živorad Malović, tada učenik šestog razreda Gimnazije upisan je kao prvi u knjizi članova Narodne knjižnice u Jagodini. Među članovima još mnogo onih čija su imena obeležila vreme u kome su živeli i stvarali.

"Tadašnjeg gradonačelnika Jagodine Delimira Petrovića, direktora Jagodinske pivare Josifa Bekerusa,inače Čeha,poznatog jagodinskog lekara Stanimira Rakovca, tu je bilo i ime Milete Markovića koji potiče iz jedne jagodinske trgovačke porodice i običnih ljudi. Veliki broj
 đaka, studenata, trgovaca, babica i mnogih drugih", kaže Nada Dimitrijević, viši bibliotekar zavičajnog odeljenja.

Narodna knjižnica tada se nalazila u zgradi prvostepenog suda u Jagodini. Na skupštini "Udruženja mladih umnih radnika" za bibliotekara je izabran pravnik Radislav Nikčević, po kome će kasnije jagodinska biblioteka i dobiti ime. Tokom decenija rada, kažu u biblioteci struktura, čitalaca nije se puno menjala.

"Najveći broj članova su učenici i studenti, međutim i drugi Jagodinci čitaju, najviše beletristiku. Učenici i studenti su orjentisani na lektiru i stručnu literaturu, a naši sugrađani starijih godina više vole da čitaju ili istorijske knjige, ljubavne romane, krimiće, uostalom kao i drugde u Srbiji", kaže Milun Vasić koji radi na odeljenju za kulturno obrazovne programe.

Kako bi što više popularisali bibliotečku delatnost zaposleni, shodno vremenu, sve više sadržaja imaju i u virtuelnom svetu. Ipak kažu u biblioteci još uvek je više onih koji vole papir i knjigu u rukama.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи