Štrajk radnika pekarskog preduzeća iz Pirota

Radnici pekarskog preduzeća "Blagoje Kostić - Crni Marko" iz Pirota, su po prvi put, od osnivanja, obustavili proizvodnju hleba, jer već mesecima nisu primili plate. U Pirotu hleba ima dovoljno, jer tržište snabdeva još nekoliko pekara u gradu.

Nekada najveći pirotski snabdevač hlebom, koji je dnevno proizvodio od 30 do 35 hiljada  vekni, više ne može da umesi ni tri ipo hiljade vekni hleba, koliko je do juče bila proizvodnja. Posle
šezdesettri godine, od kada je firma osnovana, prvi put je zaustavljena proizvodnja.

"Ja u ovoj firmi radim 32 godine. Ovde je situacija, kako da kažem: mesimo hleb, a gladni smo. Nemamo zdravstvene knjižice, ne možemo da idemo kod lekara. Radimo u neizdrživim uslovima, zimus na -15, bez grejanja", kaže Gordana Antić, radnica.

"Supruga je moja tu pre mene. Ona je oko tridesetčetiri godine tu. Mi smo oboje ovde, tako da je veoma teška situacija", kaže Vladimir Dimitrijević, radnik.

Predstavnici sindikata, kažu su radnici tužili firmu za neisplaćene zarade iz 2015.godine, ali da ne mogu da naplate još uvek ništa. Od početka ove godine, nisu primili ni jednu platu.

"Nemamo većinskog vlasnika. Znamo da država ima 40 odsto akcija koje nisu prodate i nešto sitno mali akcionari, oko pet ili šest odsto. Ostalo ima A.D."Nini", "Maber", mi nismo upoznati", kaže Zoran Popović, predsednik sindikata.

Dosadašnji direktor Slaviša Cvetković, rekao nam je u telefonskom  razgovoru da je pre mesec dana podneo ostavku. Na sutrašnjoj skupštini akcionara, biće izabran novi direktor, a kako je istakao, porezi i doprinosi se uplaćuju kad se za to steknu uslovi, jer je preduzeće već tri meseca u blokadi.

Pekarsko preduzeće "Blagoje Kostić- Crni Marko", privatizovano je 2003. godine. Tada su imali 180 radnika i 18 maloprodajnih objekata. Trenutno, ovde radi 30 radnika i imaju samo tri prodavnice.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 19. apr 2017, 17:30)
anonymous [neregistrovani]

Budjav lebac

Pekari su odavno trebali da stanu sa proizvodnjom, jos dok je nesto moglo da se spasi ! Ovako posle prvomajaca , sada I pekari na ulici ! E, alal name status grada