Spomenik prvoj štafeti - svedok jedne mladosti

Mali broj spomenika iz vremena posleratne Jugoslavije još podseća na to doba. Jedan takav, posvećen prvoj Štafeti mladosti, nalazi se u Kragujevcu i uprkos različitim ideologijama, opstaje četrdeset godina.

Kragujevčanaka Nada Kotnik, prva je 1945. godine, na 53. rođendan  Josipa Broza, sa grupom omladinaca, krenula ka Beogradu. Kako je Tito tog dana bio u Zagrebu, njegovim saradnicima predata je "Plava knjiga" sa porukama Kraguječana - preteča kasnije Štafete mladosti.

Dve godine kasnije, Nadin sugrađanin Života Marković, postao je treći nosilac štafete.

"Imao sam čast da primim tu štafetu, saveznu, 1962. godine i da je ispratim za Beograd sa omladinom Kragujevca", kaže Života Marković, nosilac Štafete mladosti.

Kroz sve jugoslovenske  republike, Štafetu je, nedeljama pre 25. maja nosilo hiljade omladinaca i radnika. Titu je uručivana, najpre pred Belim dvorom, a kasnije, na Stadionu JNA.

"Ta Štafeta mladosti je prerasla u jedan narodni običaj sa mnogo zanimljivih i značajnih manifestacija", seća se Marković.

Drugog aprila 1977. godine, na mestu sa kog je krenula prva štafeta, podignut je spomenik "Devojka pobednik". Taj događaj bio je svojevrna najava Brozove posete Kragujevcu naredne godine.

"Prenostiti jedan događaj koji će preuzimati radio stanice sa šireg područja, predstavljalo je jedno veliko dostignuće u radu i realizaciji tog novinarskog zadatka", navodi Dragiša Petrović, novinar Radio Kragujevca od 1970. do 1997. godine.

I tada je, iz Kragujevca, palica mira, ispraćena u Beograd. Spomenik Štafeti i Danu Mladosti koji koji je obeležavan i sletovima na gradskom stadionu, osim prazniku jedne države, danas je  je  i obeležje onima koji su devedesetih nadglasali ideju o njegovom rušrenju i brisanju velikog školskog časa iz kalendara događaja "Kragujevačkog oktobra".

Više od deset hiljada omladinaca, učestvovalo je na sletu koji je održan, ovde, na gradskom stadionu. Nakon svečanog defilea, štafetu je na stadion unela Slavica Miladinović, pobednica takmičenja "Tito, revolucija, mir".

"Samim tim što je religija skrajnuta, nastali su državni praznici koji su se slavili. Jedan od tih praznika je bio i Dan mladosti. To nije bio zvanični rođendan Josipa Broza, ali je uzet kao datum kada se slavila mladost", objašnjava Cvijeta Jovanović, sociolog.

"U svin nama se osećala neka vrsta ponosa, jer se sve to dešava u gradu gde se začela ideja o svojevrsnom načinu iskazivanja poštovanja prema drugu Titu", seća se novinar Petrović.

Štafeta je Jugoslavijom putovala sve do 1987. godine, kada je u Beogradu održan poslednji Danj mladosti sa parolom "I posle Tita, Tito". Naredne godine manifestacija je ukinuta, a tri godine kasnije nestala je i država čiji je simbol bila.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи