Francuski pijanisti pred vranjskom publikom

Francuski pijanisti, braća Nikita i Jenisej Ramić živeli su u Vranju, a u Francuskoj rade od 2000. godine. Sinoć su se na Pedagoškom fakultetu predstavili vranjskoj publici.

Ne nastupaju prvi put u rodnom Vranju, ali svaki put je emotivno i posebno veče. Svirali su poznate kompozicije Baha, Šopena, Lista - njihov prepoznatljiv repertoar.

"Imam dosta prijatelja ovde, išli smo u Muzičku školu zajedno, ja mnogo volim Vranje i ljude u Vranju. Sad živim u Parizu, ali to mi uvek nedostaje, Srbija", kaže Jenisej Ramić, pijanista.

Dvadesetšestogodišnji Jenisej rođen je u Moskvi, tri godine mlađi Nikita u Vranju. Iz muzičke su porodice, otac Jaško Ramić svira harmoniku, završio je Konzervatorijum u Moskvi. Majka im je Ruskinja, pijanistkinja, Svetlana Makridina Ramić, sa kojom su počeli da sviraju klavir u ranom detinjstvu. Imaju i mlađeg brata Maksima, iz Vranja su se pre 17 godina preselili u Pariz.

"U Parizu sam studirao na Konzervatorijumu, sad sam završio svoje školovanje i sviram koncerte, svirao sam u Italiji, Francuskoj, Holandiji, Srbiji", kaže Nikita Ramić, pijanista.

"Cigani su muzučari, dobri muzičari. S moje strane imaju to, s druge strane mama im je muzikant iz Rusije, pa su oni dobili duplu kombinaciju koja je baš dobra", kaže Jaško Ramić, muzičar.

Pored vranjske, Ramiće je čula i niška publika, organizator je Pedagoški fakultet u Vranju.

"Veče počinjemo tako kako bismo se prisetili geneze jednog puta po dirkama, kako bi to sve nas uvelo u smisao ovakve koncepcije na čemu smo im zahvalni, što su održali reč i došli nam kao značajni umetnici", kaže Sunčica Denić, dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju.

Braća Ramić nastupaju i samostalno i u paru, posle Vranja Jenisej će svirati u Kini.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

broj komentara 0 pošalji komentar