Dobra privatizacija lek za banje

Nastupajuću turističku sezonu, kao i prethodne dve, Mataruška i Bogutovačka Banja dočekaće bez gostiju i zaposlenih radnika. Početkom septembra prošle godine u prirodno lečilište, koje je objedinjavalo delatnost dve naše poznate banje, uveden je stečaj. Trenutno se sagledavaju obaveze prema brojnim poveriocima i radnicima, a rešavanje statusa svi očekuju.

U prostranom parku u Mataruškoj Banji, nekada jednom od najlepših u Srbiji, može se videti tek poneki prolaznik. Hotel "Termal" i banjsko kupatilo ne rade već pune dve godine. U Bogutovačkoj Banji ista slika.

Zatvoreni su hotel "Mineral", bazen s mineralnom vodom, prodavnica, vile i apartmani za izdavanje gostima u koje su vlasnici uložili veliki sredstva.

"Radio sam u Švedskoj 47 godina, veliki deo zarađenog novca uložio sam u apartmane i to sve stoji prazno, jer Bogutovačka Banja propada. Ne koristi se ono što su nam Bog i priroda dali-blagotvornu mineralnu vodu čuvenu u svetu po lečenju psihosomatskih i drugih oboljenja, zdrav planinski vazduh i druge prednosti, a mi to ne umemo da koristimo. Ako se hitno ne nađe rešenje mi ćemo da bankrotiramo", kađe Žarko Pavlović.

Momčilo Mišić je gradnju vile u Bogutovačkoj Banji započeo 1999. godine mahom skupim kreditnim novcem.

"Kada sam objekat završio i kada sam se nadao da ću vremenom da vratim uloženi novac, banja je prestala sa radom. Svi smo na gubitku, počev do grada, banje, Republike pa do nas koji živimo od banje. Najveći gubitnici su banjski gosti i svi oni koji su ovde pronalazili sebi lek", kaže Momčilo Mišić.

Nezadovoljni su i svi oni koji su godinama dolazili u banju, poput Naviće Kurtović iz Tutina koje ne može bez Bogutovačke Banje, odnosno njene lekovite vode, a mora da se vrati kući, jer banja ne radi.

Ipak, nade ima. Rasim Ljajić, minister trgovine, turizma i telekomunikacija, u izjavi za RTS je rekao da su Mataruška i Bogutovačka Banja u grupi od deset banja koje imaju prioritet u rešavanju statusa.

"Obavljen je razgovora s jednim slovačkim partnerom i očekujemo da se i on, a i drugi zainteresovani jave kako bismo nakon završene licitacije, odnosno javnog poziva došli do rešenja. Privatizacija ili dobar strateški partner, to je ono što ovim banjama treba", ističe ministar Ljajić.

Za brzu i dobru privatizaciju zalaže se i Zvonko Tufegdžić, generalni sekretar Regionalne privredne komore Krljevo.

Da je sadašnje stanje neodrživo slažu se svi, jer svi i gube - banje, grad Kraljevo, država, banjski stanovnici i gosti. Dobra privatizacija je spas za Matarušku i Bogutovačku Banju.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије