Druženje mališana vrtića "Pahuljica" iz Brusa

Na inicijativu vaspitača predškolske ustanove "Pahuljica" iz Brusa u trodnevnu posetu matičnom vrtiću, došlo je tridesetak predškolaca iz pripremnih, mešovitih grupa sa seoskog područja. Pored druženja sa vršnjacima, za njih su osmišljene brojne aktivnosti.

Sirenom kao pozivnicom pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Brusa započeli su prvo ovogodišnje  druženje sa decom iz "Pahuljice". Sa poslom koji svakodnevno obavljaju i opremom kojom se služe upoznali su i goste - mališane iz Krive Reke, Blaževa, Igroša, Strojinaca,  Lepenca i Zlatara.

Druženju sa vatrogascima prethodio je obilazak policijske stanice, razgledanje grada, bruske banje, bazena, sportskih terena, kulturnih institucija- biblioteke, Doma kulture  i bioskopa u kojem su uživali u magiji sedme umetnosti.

Da trodnevno odvajanje od kuće, mnogima prvo koje su imali, ostane u što lepšoj uspomeni, potrudili su se svi.  Kao predah od šetnje, na dar malim gostima, u sportskoj sali vrtića priredjena je pozorišna predstava. Za izuzetnu kreativnost ostvarenja iz njihove dramske
radionice dva puta su pobeđivale na "LUTKEF"-u, međunarodnom lutkarskom edukativnom festivalu. Poslednja u nizu predstava, koju sa ponosom ističu, je "Ženidba Deda Mraza".

"Tu smo predstavu premijerno izveli uoči Nove godine, igrali je u svim seoskim školama na području Brusa, ali i u vrtiću u  Leposaviću pred oko 500 gledalaca. Simboličnom prodajom karata prikupili smo sredstva za kupovinu novih igračaka", kaže Mirjana Miljojković, pedagog  PU "Pahuljica" Brus.

Zahvaljujući izetnoj saradnji, kako ističe Mirjana, predstave u ovoj ustanovi za decu priređuju i njihovi roditelji, koji se rado odazivaju i drugim zajedničkim aktivnostima - "Roditeljijadi" - igrama bez granica, orijentacionom krosu u prirodi, ekološkim izletima.

Pre par meseci na inicijativu Marije Milosavljević, voditeljke folklora, hora i izvornog pevanja u Kulturnom centru, u "Pahuljici" je pokrenuta muzička sekcija.

"Moje dete je ovde svakoga dana. Mogu reći da sam oduševljena kako vrtić funkcioniše, kako izgleda. Oduševljena sam i vaspitačima, njihovim pristupom detetu. Pre dolaska u Brus kao pedagog sam radila i u Beogradu. Otuda slobodno mogu da kažem da su ovde uslovi za rad odlični, a deca vaspitanija i zainteresovanja za svaku vrstu saradnje", kaže Marija Milosavljević, etnomuzikolog.

Mališani koje smo zatekli kako vredno vežbaju u aprilu će imati debitantski nastup. Rame uz rame sa bruskim osnovcima i srednjoškolcima na velikom humanitarnom koncertu. Za razliku od njih kojima je vreme boravka u vrtiću isteklo sa dolaskom roditelja, za njihove goste predaha nije bilo. Baš kao ni za petoro vaspitača koji su nad njima neprekidno bdili.

"Uopšte nije naporno. Divno je biti sa decom sa terena i pružiti im sve ono što možemo da im pružimo. Ovakav oblik rada mi smo praktikovali pre više godina. Zamenile su ga jednodnevne posete. Svaka pripremno predškolska grupa sa sela dolazila nam je jednom godišnje u posetu. Ipak smatramo da to nije dovoljno. Zato smo se ponovo organizovali i napravili ovo trodnevno, celodnevno druženje. Ovo je šansa da se mališani priviknu na novu sredinu, upoznaju svoju opštinu, njene ustanove, spomenike, odvoje se od roditelja i upoznaju sa što više vršnjaka iz različitih sredina. Važno nam je da su deca srećna i zadovoljna, a mi ćemo nastojati da u buduće njihov boravak ovde produžimo na pet dana", kaže Gordana Cvetković, glavna vaspitačica PU "Pahuljica" Brus.

Sa istim entuzijazmom, kao pre četiri decenije kada je predškolska ustanova Pahuljica osnovana, radi se i danas, ali u znatno boljim uslovima. U zgradi od blizu 2.000 m2 okruženu dvorištem koje se prostire na neverovatnih 80 ari,  besprekorno uređene zelene površine.

"Uslovi za rad su nam izuzetni. Vidite samo naše prostorije kako su opremljene didaktičkim sredstvima, koliko su velike, prostrane, osunčane. Prezadovoljni smo. Naročito dogradjom još četiri sobe koje su u funkciji od septembra. Sada ih imamo dvanaest i prvi put , od kada vrtić postoji, sva deca koja su na upisnoj listi su primljena", kaže Vladan Jevtić, direktor "Pahuljice" i prvi školovani bruski vaspitač koji je u predškolskoj ustanovi proveo čitav radni vek.

Liste čekanja više nema. U Brusu i devet pripremnih, mešovitih predškolskih grupa u okolnim selima trenutno je oko 400 mališana. A želja je, kažu,  da ih bude i više, jer za njihov prihvat u PU "Pahuljica" sada postoje odlični uslovi. Znatno bolji nego i u mnogo razvijenijim sredinama.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво