Pirotski gimnazijalac prvak države u fizici

Na državnom takmičenju iz fizike, koje je održano u Kladovu, pirotsku Gimnaziju predstavljalo je osmoro učenika. Učenik drugog razreda Aleksa Stefanović postao je državni prvak i apsolutni je pobednik u svojoj kategoriji, a veliki uspeh postigli su i ostali takmičari. Za postignute rezultate aslužne su i profesorke fizike Nina Jovanović i Mirjana Elenkov.

Gromoglasnim aplauzom i ovacijama učenici drugog razreda prirodno-matematičkog smera pirotske Gimnazije, dočekali su svoje uspešne drugove - dobitnike nagrada na državnom prvenstvu iz fizike Aleksu Stefanovića i Lazara Lukića.

Aleksa je osvojio prvo, a Lazar treće mesto.

"Ja sam presrećan, s obzirom na to kakvi su bili zadaci i kakva je konkurencija bila - nikad jača. Jesu li bili teški zadaci? Veoma teški, dva zadatka su imala temu iz biologije, tako da je i tu trebalo da se snađemo malo, ali uspeli smo", kaže Aleksa Stefanović, prvak države u fizici.

"Izazov svakako jeste, pripremamo se od početka školske godine,t emeljnije pripreme možda su krenule posle Nove godine. Lepo iskustvo, sve je super", kaže Lazar Lukić, učenik 2. razreda Gimnazije u Pirotu.

Uspešni su bili i Vladan Vasić učenik prvog razreda i Dušan Ilić, maturant. Profesori pirotske Gimnazije ističu da su navikli da đaci redovno postižu vrhunske rezultate i da je sa decom koja imaju želju da svoje slobodno vreme posvete dodatnom učenju zadovoljstvo raditi.

"To su deca koja pitaju, koja su znatiželjna, koja traže odgovore i na daleko ozbiljnija pitanja nego što su ona u redovnom programu", kaže Mirjana Elenkov, profesorka fizike u pirotskoj Gimnaziji.

"Još jedan dokaz da imamo najbolje učenike. Uz svu tu njihovu nadarenost i težnji ka usavršavanju naravno, moram da pomenem i profesore koji konstantno rade sa njima", kaže Bratislav Krstić, direktor Gimnazije u Pirotu.

Prvak države u fizici Aleksa Stefanović kaže da recept za vrhunske rezultate, uprkos uvreženom mišljenju ne podrazumeva samo učenje gradiva. Ne odriče se, ni izlazaka, ni odmora, a ima i drugih interesovanja.

"Mnogo volim te vannastavne aktivnosti, volim da sviram. Sviram četiri instrumenta, planiram uskoro i peti da krenem. Učim strane jezike - italijanski i nemački", kaže Aleksa Stefanović.

On dodaje da je svestranost nešto što je ključno u ovakvim stvarima.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво