Meštani obnavljaju šumu u centru Novog Sela

Novo Selo, koje pripada mesnoj zajednici Orom u opštini Kanjiža, jedno je od retkih naselja u Vojvodini u čijem centru se nalazi šuma, koja je vremenom, zahvaljujući nemaru skoro iskorenjena. Poslednjih godina intenzivno se radi na tome da šuma dobije raniji izgled.

Selo ima svega stotinak stanovnika, ali se skoro polovina njih odazvala na akciju pošumljavanja, koju je organizovala mesna zajednica u saradnji sa JP Vojvodinašume.

Angela David se priseća da su pre 40 godina, kad je došla u selo, na ovoj parceli od skoro 20 hektara bila velika stabla koja su posečena i da su ovde porodično dolazili na izlete.

"Sad ćemo šumu obnoviti i omogućiti našoj deci da se igraju u hladu tokom toplih letnjih dana", tvrdi Angela.

Po rečima Roberta Leka, predsednika Mesne zajednice Orom, ideja o vraćanju šume u prvobitno stanje začeta je pre desetak godina i za to vreme posađeno je oko tri hiljade sadnica.

Ovog puta posađeno je hiljadu stabala evroameričke topole, poklon  JP Vojvodinašume, koje je, inače, u jesenjem i prolećnom periodu u Vojvodini pošumilo 1.600 hektara.

Marta Takač, direktorica JP "Vojvodinašume", kaže da firma učestvuje u pošumljavanju i davanju stručnih saveta kako na pravi način treba posaditi sadnice  i negovati ih kako bi nakon određenog vremena formirale šumu.

"Ove nedelje nas je vreme poslužilo tako da smo mogli puno biti na terenu", dodaje Takač.

Mihalj Njilaš, potpredsednik Vlade AP Vojvodine, ističe da je od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu otvoreno više konkursa, između ostalog i za pošumljavanje.

"To pokazuje da se u Pokrajini vodi računa o ovom pitanju", konstatuje Njilaš.

Pošumljenost Vojvodine je svega sedam procenata, što je neuporedivo malo u odnosu na evropskih 40 odsto.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво