Projekat zapošljavanja osoba sa invaliditetom bez podrške

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu je 380 osoba sa invaliditetom. Organizacija za pomoć ovim osobama, osmislila je projekat za zapošljavanje svih ovih i obezbeđivanje njihove egzistencije. Podršku za ovaj projekat do sada nisu dobili ni od jedne institucije.

Tridesetogodišnji Denis Stoilković, iako je završio Mlekarsku školu, četiri prekvalifikacije i informatički kurs, do sada nije imao priliku da nađe posao.

"Puno je diskriminacija, raznih predrasuda, oko mog izgleda prvenstveno, a posle dolazi ono ne treba nam ovaj radnik. Ja mislim da je to jedan problem koji treba da se reši i da se zapita i lokalna samouprava i država Srbija", kaže Denis Stoilković.

U Pirotu živi 4.200 osoba sa invaliditetom, a od njih posao ima 180 lica. Mnogi od njih ne mogu da ostvare pravo na invalidninu.

"Ja sam invalid treće kategorije. Od 1994.godine vodim spor sa Penzisko- invalidskim, jer ne mogu da rešim osnovna prava koja mi sleduju zakonom. Znači imam 30 odsto telesnog oštećenja, priznaju ga, a gospoda ga ne plaća", kaže Miroslav Ranđelović.

Organizacija za pomoć osobama sa invaliditetom još 2013. godine, pokrenula je inicijativu i napravila projekat za zapošljavanje invalida. Ideja je osnivanje radne jedinice, gde bi se ljudi angažovali na održavanju stambenih zgrada.

"Mi želimo legalno da radimo održavanje stambenih zgrada. Imamo kapaciteta. Imamo molere, vodoinstalatere, električare,... Nekad je u Pirotu postojao "Pirot stan" i funkcionisalo je to na jedan kvalitetan način - mnogo bolje nego sada", kaže Zdenko Borošak, Organizacija za pomoć osobama sa invaliditetom.

Lokalna samouprava u Pirotu u ovoj godini za zapošljavanje izdvojila je 15 miliona dinara, od toga najviše za obavljanje stručne prakse 5,8 miliona. Za zapošljavanje teže zapošljivih lica izdvojeno je svega 1,5 miliona dinara, a osobe sa invaliditetom ovde su samo jedna od deset stavki.

Prošle godine pokrenuta je građanska inicijativa, potpisana peticija, predlozi upućeni lokalnoj samoupravi i resornim ministarstvima, ali do danas ni sa jedne adrese odgovor nije stigao.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи