Počela "Borina nedelja" u Vranju

U Vranju je sinoć počela "Borina nedelja", tradicionalna manifestacija koja se 51. put održava u čast velikana srpske književnosti Borisava Stankovića. Ove godine manifestacija se održava paralelno u Vranju i Beogradu, a Borina nagrada za celokupan književni opus biće uručena Dušanu Kovačeviću, 7. aprila u Vranju.

Pisci i poštovaoci pisane reči okupljaju se svakog marta u Vranju - to je tradicija. Tradicija je i da na početku "Borine nedelje" prošlogodišnji dobitnik Borine nagrade pročita besedu.

Milisav Savić govori o Bori Stankoviću kao o piscu rodnog Vranja, ali i Beograda.

"Od svih mesta Bori je najdraža Skadarlija, valjda zato što ga taj kraj sa niskim kućicama, za razliku od palata u Knez Mihailovoj, podseća na vranjanske sokake", kaže Milisav Savić, pisac.

Bori u čast govorili su književnici iz Srbije i Makedonije.

"Okreni list i kada lista pre njega nije bilo. Okreni drugi list i kada nema trećeg. Okreni list ne samo zbog okretanja, već i zbog skretanja", kaže Hristo Petreski, književnik.

"Ako nekad postaneš srećan, tada ćeš i samo tada shvatiti da se sreća ne čeka niti se za nju moli. Ko za sreću moli, taj je u molbi gubi", kaže Trajče Kacarov, književnik.

Jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji ove godine održava se na dve lokacije, u Vranju, gradu u kojem je rođen Bora Stanković, i u Beogradu, gradu u kojem je preminuo pre 90 godina. Organizator je Književna zajednica "Borisav Stanković".

"Pravo književno delo donosi ono nešto što se prepoznaje u večnosti. Ili jedino u večnosti. Uostalom, nije li i ovo naše okupljanje, koje traje više od pola veka pouzdan dokaz za to", kaže Miroslav Cera Mihailović, Književna zajednica "Borisav Stanković" Vranje.

Kraj spomenika Bori Stankoviću u gradskom parku poznatom književniku odali su počast i učenici vranjske gimnazije koja nosi njegovo ime.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво