Sećanje na NATO bombardovanje u Pančevu

Pre 18 godina prve večeri NATO bombardovanja gađana je fabrika UTVA-avioni u Pančevu, a tokom 78 dana NATO agresije na meti su bile i Petrohemija i Rafinerija u kojoj su na radnom mestu poginula tri radnika.

Radnike druge smene u fabrici Utva avioni, 24. marta 1999. godine iznenadile su granate NATO avijacije u proizvodnoj hali. Samo zahvaljujući velikoj sreći one su probile krov hale u kojoj u tom trenutku nije bilo nikoga.

Grozdan Stamenkovski taj dan slavi kao drugi rođendan, jer je ostao nepovređen iako se nalazio u neposrednoj blizini eksplozije.

"Iako je prošlo mnogo vremena svega se sećam kao juče da je bilo. Prva granata je pala od mene na 70 metara. Sreća što su zidovi debeli i zaštitili su me, jer danas ne bih bio živ", kaže Stemenkovski.

Mile Spasić se nalazio u portirnici fabrike kada je pala prva granata. Traume su mu ostale do današnjeg dana.

"Sećam se kako me je jaka detonacija bacila na pod.Kada sam video da fabrika gori znao sam da je počelo bombardovanje. Nikada neću zaboraviti tu noć", kaže Mile Spasić, radnik Utve-avioni.

Za 78 dana bombardovanja Pančevo je gađano 24 puta. Razrušeni su pogoni Azotara,Petrohemije i Rafinerije u kojoj su na radnommestu poginula i tri radnika. Iz Azotare u zemlju i kanal otpadnih voda iscurelo je 250 tona tečnog amonijaka. U Rafineriji je izgorelo 80.000 tona nafte i naftnih derivata, a iz Petrohemije je izliveno 460 tona visokotoksičnih vinilhlorida.

U Pančevu poslednjih godina je zabeleženo povećanje obolelih ljudi od raznih vrsta karcinoma, ali još uvek nema dokaza da je to posledica zagađene životne sredine usled NATO bombardovanja.

Udruženje boraca Pančeva položilo je cevće i vence na spomenik koji je podignut u čast svm ljudima koji su izgubili život tokom devedesetih godina prošlog veka.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво