Grad Požarevac pomaže poljoprivrednike

Grad Požarevac će preko Budžetskog fonda za poljoprivredu ove godine pomoći poljoprivrednicima sa pedeset miliona dinara. U prošloj godini preko 200 poljoprivrednika iskoristilo je takvo sufinansiranje.

Da bi bez glavobolje mogao da obrađuje svojih šezdeset hektara zemlje Ivan Vučković iz Lučice kod Požarevca kupio je novi traktor. Podigao je kredit, stavio kuću pod hipoteku a deo sredstava od 500.000 dinara dobio je iz Budžetskog fonda za poljoprivredu grada Požarevca. Na ovaj fond oslanjao se do sada više puta.

"Koristio sam sve prošle godine, i za prolećnu setvu sam digao kredit, subvencionisali su mi kamata, dobio sam povraćaj za traktor, kupio plugove", kaže Ivan Vučković, poljoprivrednik iz Lučice kod Požarevca.

Ivan je jedan od preko dve stotine poljoprivrednika sa područja grada Požarevca koji su prošle godine dobili subvencije iz gradskog fonda za poljoprivredu. Godine 2016. grad je za pomoć poljoprivrednicima izdvojio preko 30 miliona dinara. Ove godine planirano je više od pedeset miliona.

"Malo smo poboljšali uslove za kupovinu mehanizacije za 2017. godinu, držimo se razvoja voćarstva, povrtarstva, plasteničke proizvodnje.Tako da su to neki osnovni koncepti da što više osnažimo primarnu proizvodnju", kaže Aleksandar Stojanović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac.

Izdvaja se i za stočarstvo, a subvencije za voćarstvo su čak 60 odsto i procentualno su najveće u Srbiji. Ljubiša Petrović iz Kasidola dobio je 142.000 dinara za podizanje novog voćnjaka kajsije sa 500 sadnica.

"Ovo je prvi put da nešto tako dobijem. Ovo mi je četvrti zasad i nadam se dobrom rodu za dve, tri godine", kaže Ljubiša Petrović, voćar iz Kasidola kod Požarevca.

Tokom sankcija i tranzicije istopio se nekada moćni poljoprivredno industrijski kombinat Požarevac. Šećerana I "Voćeprodukt" su se tiho ugasili, a "Mesna industrija Požarevac" - MIP, postala je još jedna žrtva neuspešne privatizacije. Nestali su brojni prerađivački pogoni, pa je izgradnja novih veoma važna kao podrška proizvođačima.

"Poljoprivredni proizvođači se žale da nema dovoljno hladnjača na ovoj teritoriji, tako da je i to jedan od problema. Grad je napravio jedan program za lokalni ekonomski razvoj, pa ćemo između ostalog videti da li ćemo tim programom da odvojimo sredstva za ulaganje u hladnjače", kaže Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

U jednom trenutku skoro zaboravljena, poljoprivredna proizvodnja u požarevačkom kraju poslednjih godina je oživela. Gotovo da nema parčeta zemlje koje se ne obrađuje, a posedi i prinosi se uvećavaju. Tome doprinose i subvencije iz gradske kase, ali i stručna pomoć poljoprivrednicima.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво