Voda u Banatu najlošijeg kvaliteta

Za potrebe vodosnabdevanja stanovništva u Vojvodini koriste se isključivo podzemne vode koje se zahvataju bušenim bunarima. Ispitivanja su pokazala da je u voda u Banatu najlošijeg kvaliteta u Srbiji, a najgore stanje je u Zrenjaninu i Kikindi.

Kikinđani znaju slikovito da kažu da ono što ističe iz njihovih slavina liči na sve, a najmanje na vodu. Ističu da je žuta, jako se oseti i uglavnom je ne piju, nego kupuju flaširanu vodu.

U Zavodu za javno zdravlje,koje svakog meseca vrši monitoring vode, ističu da je ona takva već decenijama.

Dr Sanja Brusin Beloš kaže da je voda u hemijskom smislu neispravna zbog povećane koncentracije organskih materija - amonijaka, natrijuma i nekada arsena.

"Dakle, u pitanju je niz supstanci i jedinjenja koji ne odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće", ističe dr Beloš Brusin.

U mikrobiološkom smislu voda za piće je neispravna od 10 do 15 odsto na godišnjem nivou, u zavisnosti od održavanja higijene vodovodne mreže, izvorišta i javnih česmi. Jedino pravo rešenje za građane  Kikinde  jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode.

JP "Kikinda" od prošle godine  krenulo je sa pripremnim radovima.

Miroslava Obadić iz JP "Kikinda" navodi da se uveliko radi rekonstrukcija vodovodne mreže u delovima gde nije odgovarajuća i redovno se zamenjuju neodgovarajući vodomeri kod korisnika.

"Pored toga, izrađuje se projektna dokumentacija za rekonstrukciju sabirne mreže u izvorištu Šumice i obezbeđuju se dodatne rezerve podzemnih voda", dodaje Obadić.

Ako sve bude teklo prema planu pitka voda iz kikindskih slavina trebalo bi da potekne do 2019. godine.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара