Batočina, subvencije za poljoprivrednike

U potrazi za boljim životom mladi su decenijama odlazili iz sela u gradove. Zato je šumadijska opština Batočina, rešena da pomogne mladim poljoprivrednicima, uvela niz agrarnih mera koje im omogućavaju da na svojoj zemlji organizuju profitabilnu proizvodnju. Najveće interesovanje je za plastenike i podizanje novih zasada voća.

Posle decenija svaštarenja u poljoprivredi, Goran Veljković izBrzana kod Batočine, rešio je da se okuša u voćarstvu. Na pola hektara zasadio je 250 stabala kajsije, i od opštine dobio povraćaj uloženih sredstava od  60.000 dinara.

Kaze, da mu je to uvek bila želja, ali sopstveninm sredstvima, nije mogao da finansira kupovinu sadnica. Mere podsticaja, ocenuje, dobrodošle su domaćinima koji žele da rade i ostanu na svojim imanjima.

I Miloševići iz Žirovnice, koji generacijama žive odpoljoprivrede, uz podsticaje opštine, podigli su nov plastenik i voćnjak dunja i krušaka.

Slaviša Milošević iz Žirovnice, kaže da je u tom kraju, krče stari i podižu novi zasadi pod voćem. Njegova porodica, posadila je 200, a planira još 400 sadnica voćaka.

Za podsticaje u poljoprivredi isplaćeno je oko tri i po miliona dinara, trostruko više nego 2015. godine. Stimulišu se maliproizvodjači koji ne ispunjavaju uslove za državne subvencije.

Batočina je poljoprivredna opština. U deset sela, oko 13.000 žitelja, bavi se uglavnom tradicionalnom ratarskom proizvodnjom. Cilj je da se pređe na profitabilnije grane.

Ovaj kraj ima idealne uslove za voćarstvo. U podizanju novih zasada, mladi proizvođači vide šansu za sigurnu zaradu i opstanak na selu.

Predsednik opšine, Zdravko Mladenović kaže da je prioritet podizanje prerađivačkih kapaciteta, kako bi iz ovog kraja na tržištu plasirali, ne samo sirovo voće i povrće, već i gotove proizvode.

Zato se povećavaju podsticaji u agraru. U ovoj godini pet i po milionadinara, 60 odsto više nego lane. Pored sadnica voća i folija zaplastenike, opština Batočina, subvencioniše i veštačko osemenjavanje, kamate na poljoprivredne kredite i osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се