U Novom Pazaru predstavljen film iz produkcije RTS-a

U Muzeju Ras u Novom Pazaru, u organizaciji Muzeja Ras i Kulturnumetničkog društva "Folija" održana je prezentacija filma iz serije RTS-a "Srpski Istočnici" predavanje na temu Tradicionalne narodne nošnje podgolijskih sela krajem 19. veka i 20. vek.

Narodni običaji i tradicionalna nošnja podgolijskog kraja u 19. i početkom dvadesetok veka pretočeni na filmskom platnu uskoro će moći da vidi i šira javnost u celoj Srbiji u serijalu RTS-a "Srpski istočnici".

Običaje Jeremije, koji su se jedino zadržali u selima podno planine Golije na ovaj način biće sačuvani od zaborava. Meštani koji su učestvovali u stvaranju ovog značajnog projekta ponosni su što će biti  deo bogate  istorije Deževskog kraja poznatom po lozi Nemanjića osnivača prve srpske države.

"Jeremije su bile momci i devojke i deca koji su išli sa tim zvonadima, što su nosili, medenice i to su bili jeremije. Ja sam bio jeremija", kaže Saša Bugarić, selo Vranovina.

"I vezeno i pleteno i tkano što se šilo od sukna, od platna sve su to ručni radovi, sve su to ručno radili i danas se još po nešto čuva od toga", kaže Nata Bugarić, Vranovina.

Iako doktor veterine ljubav prema tradiciji svoga kraja Dalibora Todorovića navela je da istražuje u više od 40 sela specifičnosti tradicionalne srpske nošnje. Rezultate svog devetogodišnjeg istraživanja s ponosom je predstavio publici.

Ono što je karakteristično za ova sela jeste, od naravno naziva nošnje: to su zumbul, to se nosilo u 19. veku kod žena, zatim korporan sa jelekom kod muškaraca, zatim velika kabanica, japundža, a što se tiče posle Drugog svetskog rata-dominiraju šajkače, sako ili kaput od sukna.

Kulturno-umetničko društvo Golija svim srcem nastoji da autentičnom nošnjom, igrama i pesmama predstavi izvorne običaje svoga kraja širom sveta gde nastupa.

"Hoćemo da pokažemo da folklor nije samo igra i pesma da je folklor nešto mnogo više, da ono što mi radimo da je mnogo širi dijapazon, nego što naši građani i naši gledaoci vide u šalama i ono što se izvodi na sceni", kaže Goran Aksović, predsednik KUD Golija.

Srpska narodna nošnja ovog kraja deo je i bogate zbirke eksponata Muzeja Ras u Novom Pazaru.

"Pre svega dajemo doprinos očuvanju običaja, kulture kako su se nekada običaji sprovodili, a kako se danas modifikuju u 21. veku", kaže Milena Rajević, direktor Muzeja.

Sala Muzeja bila je pretesna da primi sve poštovaoce starina i tradicije što je svojevrsna poruka organizatorima.

rts.novipazar@rts.rs
+381 20 317 837

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи